Формирана мрежа за подршку ЛГБТ особама у Суботици

Меморандум о сарадњи којим се органи локалне власти обавезују да ће системски радити на заштити права ЛГБТ популације потписан је у Суботици.

Меморандум су потписале локалне институције и организације цивилног друштва, саопштила је организација "Лабрис", истичући да је ово први документ којим се локални органи задужени за заштиту права грађана обавезују на међусобно умрежавање, праћење и активно реаговање на случајеве дискриминације ове мањинске групе.

Осим у Суботици, меморандуми о сарадњи потписани су још у пет градова - у Београду, Нишу, Панчеву, Новом Саду, Крагујевцу, а биће потписан и у Новом Пазару.

"Најважније је да локални органи сарађују у борби за унапређење положаја ЛГБТ особа и да ефикасније и координисаније функционишу. То је прави начин да ЛГБТ популација поврати поверење у институције", рекла је Лидија Ђорђевић из организације Лабрис, која реализује пројекат "Умрежени за побољшање положаја ЛГБТ особа у Србији" уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој.

Начелница градске управе Марија Ушумовић Давчик и заштитник грађана Града Суботице Златко Маросиук поздравили су потписивање овог документа.

Меморандум о сарадњи потписали су Градска управа града Суботице, Више и Основно јавно тужилаштво у овом граду, филијала Националне службе за запошљавање, Полицијска управа Суботице, Заштитник грађана града Суботице, Центар за социјални рад, Канцеларија за младе, Дом здравља Суботица, Завод за јавно здравље, ОШ "Соња Маринковић" и Политехничка школа из Суботице, удружења грађана "Малин и Став плус".

број коментара 0 Пошаљи коментар