И 17 година касније, Срби траже правду за почињене злочине

На Косову већинска, албанска заједница и представници централних институција обележавају девету годишњицу једнострано проглашене независности. С друге стране, Срби траже решавање основних егзистенцијалних питања. Траже правду за почињене злочине. Више од 200.000 Срба је морало да напусти Косово. Мало њих се вратило. Једно од болних питања за српски народ на Косову је и трагање за несталима.

Више стотина Срба и даље је на списку несталих особа. Прошло је 17 година од ратних сукоба, а питање несталих је и даље отворено. Као да нема воље да се оно реши.

Координатор удружења породица Срба и других неалбанаца несталих на Косову Милорад Трифуновић каже да се као нестало води 1.660 људи, од тога је 547 Срба и осталих неалбанаца.

Последњих пет година ниједна гробница није ексхумирана.

"Очекујемо од међународне заједнице, Београда и Приштине да то питање ставе на дневни ред у Бриселу, да нам се каже шта је проблем, зашто се не расветљавају судбине несталих. Претходне власти у Београду и Приштини, међународна заједница и амбасаде су нам обећале да ће прва тема дијалога бити судбине несталих", рекао је Трифуновић.

Последњи који је то обећање дао био је, каже Трифуновић, Хашим Тачи.

"Последњи нам је Тачи обећао, рекао је да ће први пут ставити то питање на дневни ред у Бриселу. Причало се о мосту, зиду, возу и не знам чему све, али о несталима није. Рекао је да је и са Вучићем разговарао, да је и он прихватио да то буде тема, али до данас то се није десило. Имао сам један сусрет с Тачијем после и питао га зашто није постављено питање, рекао је 'што је Тачи обећао, Тачи ће урадити'. Рекао је да ћемо ми ићи у Брисел и поставити питање Могеринијевој", рекао је Трифуновић.

Након потраге је доказано да нема масовне гробнице у Косовској Митровици. "Седамнаест година живимо са убеђењем Албанаца да има гробнице, али сви Срби су тврдили да нема ничега. Фама је коначно скинута, дилема разрешена", рекао је Трифуновић.

Једно од болних питања је зашто досад нису откривени извршиоци погубљења. "То је највећи проблем. Предали смо тела 342 несталих, али и поред тога нико није одговарао, чак није ни процесуиран за њихово страдање", истакао је Трифуновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво