Информацијом против дигиталног насиља

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић најавила је да ће Национални контакт центар за безбедност деце на интернету почети са радом крајем фебруара.

Путем контакт центра сви грађани моћи ће да се информишу и едукују на тему безбедности на интернету, али и да пријаве непримерене, узнемирујуће и опасне садржаје и ситуације на интернету, рекла је Матићева, саопштило је Министарство трговине. 

На конференцији за новинаре Центра за унапређење културе живота и рада - ЖИР, поводом представљања пројекта "Информацијом против дигиталног насиља", Матићева је истакла да је поред институционалног реаговања у овој области од великог значаја и подршка грађанским иницијативама за повећање дигиталне безбедности и дигиталне писмености најмлађих.

"Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржало је пројекат 'Информацијом против дигиталног насиља', препознавши у овом предлогу метод који у данашњој 'екранској култури' има најпродорнији утицај. Дигитално насиље је све присутније у животима свих нас, не само деце, али је обавеза државе и друштва да на институционалном нивоу учини све како би се то насиље смањило", истакла је Матићева.

Навела је да према УНИЦЕФ-овом истраживању, спроведеном међу родитељима деце узраста 8 до 17 година током 2016, 93,2 одсто испитаних родитеља разговара о искуствима везаним за интернет са својом децом, 70,9 одсто подстиче дете да само истражује и учи ствари на интернету, док 52,6 одсто има заједничке активности са дететом на интернету.

"Обраћање грађанима, а нарочито деци, има најјачи ефекат управо путем видео формата. Овакве иницијативе и програми значајно доприносе непосредном, брзом допирању до свести деце о безбедносним ризицима са којима могу да се суоче у онлајн окружењу", навела је Матићева.

Матићева је подсетила да је ресорно министарство у оквиру програма подршке програмима невладиним организацијама, за ову годину подржало и друге програме из области безбедности деце на интернету, за укупно 20 невладиних организација.

"Кроз ову кампању желимо да се родитељи, старатељи и школа, али и деца, млади...сви заинтересовани активно укључе у превенцију дигиталног насиља, да паралелно искористе вредности интернета и минимизирају све ризике и потенцијалне штете", рекла је, представница Центра за унапређење живота и рада (ЖИР) Фарида Башони Стаменић.

Сарадници пројекта су и представници Одељења за високотехнолошки криминал Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво