"Mигови" из Русије стижу до априла на ремонт у Батајницу

Шест "мигова 29" које је Русија поклонила Србији стићи ће идућег месеца или најкасније у априлу у Ваздухопловни ремонтни завод "Мома Станојловић" у Батајници, где ће бити ремонтовани, речено је "Танјугу" у Министарству одбране.

Ремонт и модернизацију "мигова" из састава Ваздушно-космичких снага Русије, као и постојећа четири "мига", у "Моми" ће обавити руски експерти, уз помоћ наших стручњака. Цео посао коштаће Србију 185 милиона евра.

"Очекујемо да се крајем ове или почетком наредне године тај процес комплетно заврши и да свих шест авиона буду предати 101. ловачкој авијацијској ескадрили у 204. ваздухопловној бригади", кажу у Министарству.

После више деценија, коначно је прошле године започело дуго очекивано опремање и модернизација српског Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Реч је о донацији шест авиона "миг 29" и рeмонту још четири наша ваздухоплова тог типа. Они ће бити опремљени најсавременијим наоружањем, радарима, оптоелектронским системима и уређајима везе, чиме се значајно унапређују способности српског Ратног ваздухопловства.

Како истичу у Министарству, Ратно ваздухопловство и ПВО Војске Србије имају потребан број пилота оспособљених за управљање авионом "миг 29", у складу са расположивом техником и њиховим задацима, у првом реду контрола и заштита ваздушног простора Републике Србије.

"Свесни смо да је због захтевности пилотског позива обезбеђење кадра један од највећих проблема у ваздухопловству. У протеклом периоду због економске кризе, број летелица као и број налета на авионима типа 'миг 29' и 'миг 21' значајно су били смањени, пилотски позив постао је мање цењен и млади људи нису имали мотива да се за њега опредељују, па ће у наредних 10 до 15 година бити неопходан одређен број пилота који ће летети на авионима 'миг-29'", наводи се у одговору Министарства.

Министарство одбране најављује да ће у складу са тим циљем популаризовати пилотски позив, побољшати статус пилота и техничара и изједначити га са статусом који имају пилоти у земљама које располажу са авионима тог нивоа и вредности.

У Министарству, такође, кажу да су већ започели обуку млађег кадра за управљање авионима, које ће наставити и током 2017. године, а у наредном периоду најављују и обуку и преобуку пилота за авион "миг 29" у земљи и иностранству уз коришћење симулатора лета за тај ваздухоплов.

Донацију руских "мигова" је уговорио премијер Александар Вучић током посете Москви крајем прошле године.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара