Уништена бомба на градилишту "Београдa на води"

Авионска бомба из Другог светског рата пронађена на градилишту "Београда на води" уништена је око 9.20 часова, јавља извештач РТС-а.

Неутралисању бомбе је претходило упозорење сиренама.

Помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да је бомба уништена без икаквих последица по имовину и животе грађана.

"Све што је планирано оперативним планом за уништење бомбе спроведено је у потпуности и до краја и овом приликом желим и да их похвалим и да се захвалим свим припадницима Управе за цивилну заштиту, тимовима за НУС – Сектора за ванредне ситуације и свим припадницима дирекције полиције који су данас у великом броју обезбеђивали овај догађај", нагласио је Марић.

Бомба је нађена на девет метара дубине, имала је око 500 килограма. Није смела да се помера, него je безбедно уништена на лицу места.

Због тога су у оквиру неопходне процедуре биле затворене улице: Савска 19-35 (и попречне улице), Бродарска, као и део ауто-пута и саобраћај на мосту Газела.

Такође, из зоне наведених и околних улица превентивно су од суботе у поноћ уклоњена паркирана и затечена возила која су пребачена на паркинг Центра "Сава".

Републички сеизмолошки завод саопштио је да су данас регистроване осцилације настале због минирања бомбе.

Ово минирање је регистровано на четири станице у Србији - Београд, Дивчибаре, Гружа и Бајна Башта, као и на две у Румунији.

Просечна магнитуда минирања је износила 1,3 јединица Рихтерове скале. Екипе Сеизмолошког завода су инсталирале четири портабилне станице у радијусу од 500 метара око локације како би се регистровало убрзање тла од минирања и оцене његовог утицаја на објекте, објављено је на сајту РСЗ-а.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(недеља, 05. феб 2017, 20:36) - Stvaranje sveta za 7 dana! [нерегистровани]

Knjigu u šake:

Nemci su bili nacisti, Italijnski izum je fašizam!-A teške bombe su bile savezničke,jer je Nemačka avijacija i lakšim bombama završila posao za nedelju dana!

(недеља, 05. феб 2017, 20:22) - Đorđe [нерегистровани]

Uništena avionska bomba iz II svetskog rata

Neka je sa srećom građanke i građani Beograda. Sve se dobro završilo. Velika je i razorna avionska bomba iz II svetskog rata bila. Pozdrav svima.

(недеља, 05. феб 2017, 20:14) - Лучо Русофил [нерегистровани]

Бомба је фашистичка

Нека дођу по своје смеће тако су оставили у Дунаву и Сави када су бегали пред Русима а никада нису платили чишћшење или одштету.

(недеља, 05. феб 2017, 18:11) - Protivnik lupanja! [нерегистровани]

Najteža nemačka bomba...

je bila "SC 2500 „Max“,2450kg,sa punjenjem od 1700kg.Sve imate na internetu,ne budite lenji!

(недеља, 05. феб 2017, 17:17) - Vonlero [нерегистровани]

Nemci su imali itekako bombe 500kg i vise

Prosto nemogu da verujem da neko tvrdi da nemacka nije imala bombe od 500kg
Imala je i bombe vece od nekoliko tona . Inace kako mozete da objasnite toliko veliku stetu po Beogradu za samo jednu noc.prva noc je trebala da izazove strasne pozare da bi sledece noci lakse bombardovali vojnu strukturu. Cinjenica je isto da su zapadnjaci bombardovali Beograd za vreme drugog svetskog rata. I zajedno sa nemcima su rado birali pravoslavni uskrs.

(недеља, 05. феб 2017, 15:54) - Brinem se... [нерегистровани]

da ova bomba...

nije oštetila Savamalu!

(недеља, 05. феб 2017, 11:29) - anonymous [нерегистровани]

Naslove moj

to nije bila bomba nego bombon.

(недеља, 05. феб 2017, 11:01) - I LUV PASULJ [нерегистровани]

Nema je vise

Sada nije vise nicija, hahaha

(недеља, 05. феб 2017, 10:53) - Politikolog [нерегистровани]

Cija je bomba

S obzirom da je pronadjena u blizini zeleznicke stanice, verovatno je u pitanju saveznicka, zato sto je zeleznicka stanica Beograd bila jedna od meta napada, kako bi se Nemackoj otezalo povlacenje trupa sa juga Balkana u Madjarsku, a sve pred nadolazecu sovjetsku vojsku. Tako da je verovatno saveznicka bomba u pitanju. I ne treba da cudi sto je bomba toliko daleko od same zel. stanice, u to vreme su bombarderi leteli na visinama od 4-6000 m, i nisanilo se prakticno golim okom kroz nisan, pa sami pretpostavite koliko je precizno bilo gadjanje- uostalom, stanovnici vecine velikih gradova u Evropi, a pogotovo u Nemackoj, gde se ovo desava konstantno, su imali priliku to da vide.

(недеља, 05. феб 2017, 10:48) - anonymous [нерегистровани]

jel engleska ?

jel engleska ?