Формиран медијски савез Србије

Више удружења новинара и синдиката удружило се у медијски савез ради заустављања урушавања медија и новинарства, враћања достојанства и угледа професије и заштите радних права медијских радника у Србији, наводи се у саопштењу те новоформиране организације.

У медијском савезу су Синдикат новинара Србије (СИНОС), Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС), Удружење медија и медијских радника (УММР) и Друштво новинара Војводине (ДНВ).

Како се наводи у саопштењу, медијски савез активно ће се укључити у израду нове медијске стратегије са конкретним предлозима.

Они су постигли договор о циљевима које ће заједнички заступати, а то се, између осталог, односи на обезбеђивање опстанка националне државне агенције Танјуг.

Према мишљењу ових удружења, изменом закона неопходно је и оснивање регионалних и локалних јавних сервиса у складу са препорукама Савета Европе из 2007. године и до сада важећом медијском стратегијом и Медијском студијом коју су урадили експерти ЕК.

Неопходно је и обновити Међународни радио Србија, транспарентност власништва и финансирања.

Медијски савез тражи да медијска удружења која аплицирају на буџетска средства на конкурсима које расписује Министарство културе искључи из одлучивања јер се ради о сукобу интереса.

Чланови комисија који су учествовали у раду на локалном и републичком нивоу због чијих предлога су локалне самоуправе предмет судских спорова не могу поново бити предлагани у та тела док се не окончају судски спорови, наводи се у саопштењу.

Тражи се и равноправан третман свих удружења и организација приликом коришћења Дома новинара, делегирања чланова удружења и организација у регулаторна или саморегулаторна тела, формирање Регистра страних донатора који ће бити доступан јавности, заустављање монополизације и тајкунизације медијског тржишта.

Такође удружења сматрају да је неопходно успостављање социјалног дијалога у медијима и потписивање гранског колективног уговора како би били заштићени медијски радници и у оним медијима чији власници недозвољавају оснивање синдиката.

број коментара 0 Пошаљи коментар