Највероватније се уводе униформе за ђаке

Почели су да стижу одговори на анкете које су давале школске управе и како ствари за сада стоје – униформе ће бити уведене, каже за РТС саветница министра просвете Драгана Миловановић.

У школама у Србији највероватније ће бити уведене униформе за ђаке, изјавила је саветница министра просвете Драгана Миловановић.

"Почели су да стижу одговори на анкете које су давале школске управе и како ствари за сада стоје, делује да хоће. Само ћемо видети у ком моделу и када", рекла је Миловановићева.

Саветница министра је за РТС рекла да се припрема више нових закона који ће ускоро бити у скупштинској процедури.

"Данас би требало да буде готова платформа за кровни Закон о основама система васпитања и образовања. Такође, данас ће бити готов Нацрт закона о дуалном образовању, а већ је готов и Нацрт закона о високом образовању. Приводи се крају и Нацрт закона о основном и средњем образовању", рекла је Миловановићева.

Рекла је да ће у другом полугодишту бити уведене новине за основце, које ће тек бити представљене.

"А следеће школске године, за пети разред основе школе, ако све процедуре буду поштоване а надамо се да хоће, улази се у нови образовни циклус у коме ће деца имати информатику као редован предмет. Такође, имаће и елементе предузетничког васпитања и образовања кроз неке друге предмете", рекла је Миловановићева.

Рекла је да ће се на другачији начин третирати и проблем физичког и здравственог васпитања, односно да ће бити ојачана та компонента.

"Појачаће се број изборних активности у школама", додала је Миловановићева.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(петак, 27. јан 2017, 17:39) - roditelj [нерегистровани]

Ne, hvala!

Ranije je bilo govora o tome da će roditelji biti anketirani da li žele da im deca nose uniforme. Imam dvoje školske dece i nisam dobila nikakvu anketu do sad. Ispada da školska uprava donosi odluku u moje ime!
Inače, pripadam generaciji koja je morala da nosi uniforme u školu i mrzela sam je više od svega. Osim dece kojima su mame bile krojačice, mi ostali smo bili obučeni kao spremačice u javnim preduzećima.
A uporno se priča o tome kako nastava treba da bude više individualizovana, ali ćemo decu zato oblačiti kao vojsku!

(петак, 27. јан 2017, 17:02) - anonymous [нерегистровани]

Bas me briga za vase 60g,70g,ili bilo koje.

Pristojno obuceno dete za skolu da ,uniforme ne .Protiv sam da drzava odlucuje kako cu dete da oblacim.

(петак, 27. јан 2017, 15:44) - anonymous [нерегистровани]

Da pojasnim

Nisam naveo dovoljno detaljno, deca nose i skolske cipele, ne nose svoju obucu.
A sad za dzipove, ajte necemo preterivati, nije poenta da se sakrije sto je neko bogat, to i nije moguce, ali da dok su u skoli deca budu jednaka. Da je srece pa da mozemo da platimo svakom detetu uzinu, ali to za neka bolja vremena.

(петак, 27. јан 2017, 15:23) - Branko [нерегистровани]

E niste...

...vi isli 70 godina prosloga veka u skolu pa da vidite sta je nemastina.Idem u skolu jedna kesica smoki 50 para ,znaci pedeset para nema ni 1 dinar ali ja tih 50 para nemam jel:mo mraju prvo znaci pod brojem jedan upravo ovo zasta se bunite i penite uniformu i to ne 1 nego 2 u slucaju da se jedna isprlja da imam drugu pa tek na ostalim mestima dolaze razne sveske,lenjiri ,olovke i ceo pribor.I Niko podvlacim nikoga nije bilo ni briga niti interesovalo niti pitao dali neko ima ili nema moralo se.A jos da neko kaze kako je i tada uciteljima ,nastavnicima i profesorima bila mala plata,a bila je pa oni nisu skakali svakog momenta i strajkovali,jer to takode ikoga nije interesovalo a pogotovo da neko pita ili da neko od prosvetnih radnika kaze ko sada"znate nama su male plate povecajte nam prvo plate pa raspravljejte o uniformama" to prosvetne radnike nije trebalo da interesuje pogotovo sto to nije smatrano da je u njihovom delokrugu,inace bi bili pitani zasta ste onda zavrsavali za prosvetne radnike ako su vam male plate .A roditelje bi pitali sto imate decu kada o njoj nemozete da se starate i brinete o toj deci(ili dtetu).

(петак, 27. јан 2017, 15:17) - SRBIN IZ KINE, [нерегистровани]

@Cinjenice gospodo

Pa nisu ni nasa braca kinezi ludi po tom pitanju gospodo. Mante se britanaca vise

(петак, 27. јан 2017, 15:00) - anonymous [нерегистровани]

Cinjenice gospodo

Samo oni koji nisu dozivjeli uniforme do kraja 70-tih proslog vijeka mogu tvrditi da one nisu uredu, naprotiv, odlican potez, pa nisu Britanci ludi.

(петак, 27. јан 2017, 13:52) - ZARE 1 [нерегистровани]

Super !

Em što će se manje razlikovati jedno od drugog , razlikovaće se i od huligana i dilera koji dolaze u škole ...
Lakše ih je uočiti !

(петак, 27. јан 2017, 13:16) - anonymous [нерегистровани]

Lepo napisano

Ali nije baš tako. Po Vašem komentaru deca će doći u školu bosi i goli samo veš i uniforma preko. Pa isto će bogati imati dobre patike a siromašni poderane. Kao da se ispod uniforme ne vidi ko šta nosi. A vidi se i koga mama i tata dovozi u školu džipom a ko dolazi peške i prevozom. Tako da uniforma ne može da sakrije tu razliku. Čista glupost.

(петак, 27. јан 2017, 12:12) - anonymous [нерегистровани]

Sećam se toga

Problem sa uniformama je u tome da opterećujete i decu i roditelje apsolutno ni za šta. Mi nemamo uređen život pa da možete da imate dve uniforme dok se jedna pere druga da se nosi.
Kada budemo živeli kao sav normalan svet onda uvedite šta hoćete. Ovakvo uvođenje zakona "tako treba" je potpuno ignorisanje stanja na terenu. Recimo... kako bi bilo da se prvo sve škole greju kako treba. Na primer. Pa recimo da udžbenici budu jeftiniji i da se ne štampaju svake godine ponovo. Na primer.
Lepo država sebi pravi biznis gde god joj se ukaže prilika. Samo je to izvesno u svim zakonima koji se tiču školstva. Nastavlja se trend potpunog ignorisanja svrhe i smisla obrazovanja i samo uvode neki propisi koji direktno od obrazovanja prave obdanište za oprobavanje svega i svačega.
Stvarno vas pitam, šta vam je do uniformi, kakvog to smisla ima u tekućoj situaciji? Pravite brze lokomotive a nemate - prugu. Čist državni šminkeraj.

(петак, 27. јан 2017, 11:39) - Nastavnik [нерегистровани]

I još samo

da nastavniku odredite platu od barem 1,5 republičkog proseka pa da vas i ozbiljnije shvatim. Onda možete i da "uniformišete", ali ovako ... Nego, koliko zarađuje savetnik savetnikovog savetnika u ministarstvu prosvete? Ili ste možda tu iz "ideoloških" razloga, tj. "ubeđenja"?