Породица из Алексинца 10 месеци у мраку чека правду

Четворочлана породица Јанковић која живи у једној од стамбених зграда у Алескинцу, скоро годину дана је без струје. Контролом мерног места је утврђено да њиховом струјомеру недостају део стакла и државна пломба. И то није усамљен случај на југу Србије. Јанковићи, као редовне платише, покушавају да докажу да нису криви. Док Суд не утврди ко је у праву, они ће остати без струје – и по овако хладном времену.

Десет месеци Јанковићи живе без бојлера, фрижидера, усисивача и телевизора, у стану на петом спрату. Приморани су, кажу, да се греју на дрва како би загрејали бар једну собу.

"Ставим велики лонац на пећ и кувам воду, па тако перем ствари, али немам времена, па једну по једну перем кад стигнем. Тако и купам децу", каже Јелка Јанковић.

А све је почело у априлу прошле године, када им је без најаве искључена струја и достављен обрачун од 123.000 динара за неовлашћено утрошену струју.

"Тај рачун како ћу да платим, стварно не знам. Са платом од 20.000 динара, тешко, веома тешко", истиче Саша Јанковић из Алексинца.

Јанковићи су тужили дистрибуцију, суд је одбацио тужбу, па је жалба упућена Вишем суду у Нишу.

"Савет грађанима је да воде рачуна о својим бројилима, да ако се налазе у згради брину о својим мерним местима и о другим бројилима која се налазе на табли у згради", каже руководилац погона ЕПС-а у Алексинцу Драгослав Павловић.

Јанковић каже да зна да је био дужан да провери струјомер, али и да је редован платиша коме су редовно стизали рачуни за струју, па није имао потребе да силази тамо где су струјомери.

У скученом простору у улици Вука Караџића 17 у Алексинцу, који се не закључава, налази се ормарић са 15 струјомера. Ни ормарић се не закључава. Ти струјомери су контролисани, како пише, 30. маја 1989. године. Сашин струјомер је без дела стакла и пломбе, па се поставља питање ко може да спречи некога са улице да уђе, скине пломбе и одмах окриви некога од корисника струјомера.

"Како да их чувамо, када су врата доле отворена?", напомиње комшија Живорад Маџић.

Комшиница Јасмина Вртачник каже да се месецима питају шта да раде, али да им је речено да врата не смеју да закључавају.

Јанковићи се надају да ће до следеће зиме добити струју.  

"За протеклих шест година, у Алексинцу је смањена крађа струје, иако и даље сваког дана контролори пронађу по један неисправан струјомер", објашњава Саша Јанковић из Алексинца.  

Остали аутори: Драгана Сотировски
број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 28. јан 2017, 03:26) - anonymous [нерегистровани]

Ocuvanje strujomera

Nije duznost gradjana, vec EPS-a ovo sto rade ljudima kod nas je sramota.