Традиционално пливање за Часни крст упркос леду

Широм Србије организовано је традиционално пливање за Часни крст. У Београду се пливало на Ади Циганлији, Земунском кеју и, због временских услова, на базену "Милан Гале Мушкатировић" на Дорћолу. Патријарх Иринеј служио је литургију у Храму Светог Николаја и предводио литију главним земунским улицама, у оквиру обележавања празника Богојављење.

Председник Одбора за Богојављенске свечаности Дамир Ковачевић каже да је Дунавом у Земуну за Часни крст пливало више од 200 људи.

"Крст је понео Славиша Ивановић, који већ 20 година плива том приликом. Ове године ни лед ни снег нису спречили пливаче да пливају за Часни крст", истиче Ковачевић.

Додаје да је прво богојављенско пливање одржано 1787. године.

Пливачи су ове године, због хладноће и леда, у воду улазили у мањим групама, тако да су сви проглашени победницима, а крст је понео Славиша Ивановић, професионални каскадер, јер учествује у пливању на Земунском кеју свих 20 година, колико се организује.

Међу учесницима богојављенског пливања биле су и припаднице лепшег пола, а једна од њих, Снежана Басикић, рекла је Танјугу да већ други пут плива за Часни крст, да је ове године много хладно, али да је без обзира на то желела да учествује.

"Ово се не доживљава сваки дан, већ само једном годишње. Ко није пробао, не може да зна какав је осећај", рекла је Басикићева.

Патријарх Иринеј је пре пливања за Часни крст открио и освештао споменик "Богојављенски пливач", који је постављен поводом 20 година организовања традиционалног пливања у Дунаву, и освештао воду.

Патријарх је служио и литургију у Храму Светог оца Николаја у Земуну и поручио да ће православни хришћани освећеном богојављенском водом унети у себе и своје домове благодет Божју.

"Нека са водицом коју ћемо данас пити, којом ћемо се умити, пошкропити се и унети је у своје домове уђе у нас и благодет Божја да нас штити и води оним путем који је Господ открио и све позвао да идемо к њему", поручио је патријарх након освећења воде у том храму, а уочи литије и традиционалног богојављенског пливања.

Подсетио је на то да се на данашњи празник обележава успомена на Христово крштење на реци Јордан, када се, по хришћанском веровању, јавио Бог у виду голуба и гласа: "Ово је син мој и њега послушајте".

Након литургије, земунским улицама прошла је и литија.

А кадет Војне академије Алекса Драгаш први је допливао до Часног крста на Ади Циганлији у Београду, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Пливање за часни крст широм Србије 

Студенткиња Тијана Сич (19) из Зрењанина је у конкуренцији 33 учесника прва допливала до богојављенског крста у залеђеном језеру у центру тог града.

Због леда који је оковао Дунав, данас у Сремској Каменици није одржано традиционално пливање, већ су пливачи приступили светом чину вађења крста из Дунава.

Трећа по реду манифестација "Пливање за Часни крст" одржана је и на Дунавцу у Ковину. Због великог мраза и леда, пливачи су овога пута симболично обележили празник, уласком у воду, а потом су сви учесници поздравили присутне речима "Бог се јави" и одлучили да крст припадне најмлађем међу њима Предрагу Ковачевићу (19) из Смедерева.

У такмичењу пливања у залеђеној Западној Морави у Чачку учествовало је око 70 мушкараца, а до крста је први допливао Чачанин Анђелко Ковачевић (23).

Поред Чачана, за богојављенски крст пливали су и припадници Војске Србије из гарнизона у Лађевцима код Краљева, као и младићи из Горњег Милановца.

На Шумаричком језеру у Крагујевцу у трци за крст часни победила је двадесеттрогодишња Тијана Мирковић. Она се рекреативно бави спортом, а жеља јој је, каже, да упише криминалистику.

Правник Стеван Гашевић (26) победио је на богојављенском пливању за Часни крст у Прокупљу. То је Гашевићева трећа победа на пливању.

Такмичење је први пут организовано у затвореном базену Центра за рекреацију прокупачке болнице, због леда на Растовничком језеру.

Студент машинства Петар Костић (19) први је допливао до Часног крста на отвореном базену Спортског центра "Чаир" у Нишу.

Костић, коме је то било друго надметање у богојављенској трци, био је бржи од 18 других учесника, међу којима се налазио и по један припадник Војске, полиције и Жандармерије.

Официр полиције из Пирота Дејан Мијалковић први је од 70 младића допливао до Часног крста на Градском купалишту у Пироту и крстоносац је за ову годину.

"Осми пут пливам за Часни крст, било је изузетно хладно. Три пута сам био други и нисам одустајао, тако да сам веома срећан што сам данас био најбржи", рекао је Мијалковић новинарима.

Више од 20 младића и две девојке учествовали су у пливању за богојављенски крст, први пут организованом на Власинском језеру, од стране општине Сурдулице.

Младић из Сурдулице је први допливао до часног крста, али су победници сви који су учествовали у пливању у залеђеном језеру на 1.200 метара висине, изјавио је председник Скупштине општине Сурдулица Новица Тончев.

У лесковачком крају се на десетак локација пливало за богојављански крст, али најмасовније је било у Власотинцу где је студент Милош Тошић (22) први од 36 учесника допливао до крста.

Реч је о 11. по реду такмичењу на Власини, које је ове године пратило око 2.500 Власотинчана.

Други пут, пливало се за часни крст у Пријепољу. У Лим, испод цркве Светог Василија Острошког скочило је 25 младића и једна девојка, Јасмина Симовић, која је прва допливала до Часног крста.

Победница Богојављенског пливања на језеру Газиводе код Зубиног Потока на Косову и Метохији је Милица Ђурић (24) из Косовске Митровице.

До часног крста допливала је захваљујући мушким пливачима који су се договорили да ове године победница буде управо она, као једина девојка која се надметала за крст.

За богојављенски крст привало се и у Бањалуци. Иако је Врбас био изразито хладан, пливало је око 40 младића. Победио је 20-годишњи Ђорђе Рађеновић, који је на поклон добио златник.

Богојављење је један од 15 највећих хришћанских празника. Тада су се први пут заједно појавили Отац, Син и Свети Дух. У храмовима се освећује вода, коју верници носе кућама. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво