Апатин, ледени чеп покидао пристан на Дунаву

Због гомилања леда на делу даљске кривине и у сектору Апатина јутрос је проглашена на нових 90 километара Дунава, ванредна одбрана од поплава, саопштило је Јавно предузеће Воде Војводине и најавило долазак мађарских ледоломаца. Ледени чеп код Апатина покидао је пристан за путничке бродове од плутајућег бетона, наневши огромну материјалну штету. Стубови Пупиновог моста, иако су неке барже већ удариле у њих, нису угрожени.

Реч је о подручју од заједничког интереса за Србију, Мађарску и Хрватску, а на основну међудржавног споразума са Мађарском, покренута је процедура за ангажовање ледоломаца из те земље, наводи предузеће.

Долазак ледоломаца очекује се у понедељак уколико не искрсну непредвиђени проблеми, најавили су из Вода Војводине.

Ледени чеп на Дунаву код Апатина покидао је пристан за путничке бродове од плутајућег бетона наневши огромну материјалну штету.

На подручју Новог Сада, поново ће бити ангажован потискивач "Слога", како не би дошло до проблема услед предстојећег ломљења леда које ће обављати ледоломци из Мађарске.

У саопштењу се додаје да је Сава од ноћас потпуно прекривена ледом, који се због пораста темепратура топи и пуца.

Тиса и банатски водотоци и даље су под ледом.

Редовна одбрана од загушења ледом тренутно се спроводи на 708 километара Саве, Тисе и банатских водотока, а ванредна на 104,7 километара. 

Помоћник министра за водни саобраћај у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Вељко Ковачевић рекао је за Танјуг да су два ледоломца из Мађарске активирана су како би, уз ледоломац "Гребен", помогли да се разбију три ледена чепа формирана на Дунаву.

Највећи ледени чеп формиран је код Даља, док је други формиран код Белегиша, а трећи узводно од Пупиновог моста, објаснио је Ковачевић и додао да су због тога Србија, Хрватска и Мађарска усагласиле о хитном активирању ледоломаца из Мађарске.

Истиче да стубови Пупиновог моста, иако су неке барже већ удариле у њих, нису угрожени.

"Очекујем да ће мађарски ледоломци највероватније у понедељак стићи до Апатина, а након тога продужиће до Даља како би разбили чепове", рекао је он данас новинарима код Пупиновог моста и додао да ће, уз српски ледоломац "Гребен" и брод "Бор" ситуација до уторка бити стабилизована, те да неће више бити чепова.

То је, наглашава, само процена, јер све зависи од тога колике су наслаге леда.

Ковачевић објашњава да је српски ледоломац "Гребен" стигао у београдски сектор и налази се на два километара од Пупиновог моста.

"Гребен се пробија, а то је јако тешко, јер су наслаге леда у неким деловима велике, имају и више од два метара. Такође, брод Бор је у близини Обреновца и он ће да им се придружи када се разбије чеп код Пупиновог моста", навео је помоћник министра.

На питање ко ће бити најугроженији кад се чеп код моста разбије, одговара, да не очекује да ће то узроковати кризну ситуацију.

"Једини чеп који би могао да изазове кризну ситуацију је онај код Белегиша, јер лед треба да се спусти код Пупиновог моста, али 'Гребен' ће сређивати ту ситуацију и требало би да избегнемо кризу", рекао је Ковачевић.

Упитан да ли су угрожени стубови Пупиновог моста, јер су неке барже већ удариле у стубове, каже да нису, као и да ће "Гребен" прво преузети те две барже које су привезане код моста и спустиће их на безбедно, а након тога ће наставити с пробијањем леда.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара