Преминула стјуардеса Весна Вуловић

У Београду је у 67. години преминула некадашња стјуардеса "Јата" Весна Вуловић, запамћена као једина особа која је преживела пад авиона пре 44 године.

Весна Вуловић, рођена у Београду 1950. године, ушла је у Гинисову књигу рекорда као особа која је преживела пад са висине 10.160 метара без падобрана.

Несрећа се догодила 26. јануара 1972. године када се изнад Чехословачке срушио "Јатов" авион ДЦ-9. Од 28 лица (23 путника и пет чланова посаде) сви су погинули сем стјуардесе, Весне Вуловић.

Весна је преживела пошто је била везана за своје седиште у задњем делу авиона који је, после експлозије, остао спојен за тоалете и пао на снегом покривену планину.

Двадесетдвогодишња стјуардеса није чак ни била предвиђена за тај лет, већ је била замењена са другом стјуардесом која се такође звала Весна.

Наставила је да ради за "Јат", али не као стјуардеса, већ за шалтером након потпуног опоравка од повреда међу којима су биле фрактура лобање, обе сломљене ноге и три сломљена пршљена, од којих је један био згњечен због чега је остала привремено парализована од појаса надоле.

Проходала је након неколико месеци, после више узастопних операција.

Весна Вуловић је примила титулу за Гинисов рекорд од Пола Макартнија. Касније је постала национални херој у Југославији током седамдесетих.

Југословенске власти су за пад авиона окривиле усташе. Претпостављало се да је била постављена бомба у задњем делу авиона. Власти ЧССР И СФРЈ спровели су заједничку истрагу у којој је утврђено да је узрок обарања авиона бомба постављена изнутра.

Овај догађај је споменут у две серије на каналу Дискавери - ФБИ документи (The FBI Files) и Растурачи митова (MythBusters). 

број коментара 15 Пошаљи коментар
(субота, 24. дец 2016, 22:08) - anonymous [нерегистровани]

Ta druga teorija..

..teorija je nsjobicnija spekulacija nemackih novinara (ARD) koja nije bazirana na cinjenicama (sami su priznali) za razliku od zvanicne istrage Ceskih i Jugoslovenskih vlasti gde su cak i ostaci satnog mehanizma koni je aktivirao eksploziv pronadjeni.
Dve zemlje su vrsile istragu o uzroku pada na ostatcima aviona, nemoguce nesto sakriti.
Da je avion oboren ostavio bi tragove rakete na trupu, kojih nije bilo, jasno i maloj deci, ta druga "teorija" se nekako "cudno" pojavila u vreme gradjanskog rata u bivsoj SFRJ, pametnom dosta.

(субота, 24. дец 2016, 18:43) - Драагооољуб [нерегистровани]

Саучешће`

Весна је била рођена сестра мог школског друга из основне школе Драгана. Њеним најближима искрено саучешће, Драгољуб.

(субота, 24. дец 2016, 17:23) - anonymous [нерегистровани]

Neka pociva u miru lepa zena, koja....

.....nije imala srece, jer je moze se reci, u ranoj mladosti dozivela strasnu povredu / tragediju! Postoji druga verzija / prica, o toj avionskoj nesreci, bitno drugacija, ali to onima koji su stradali ne znaci vise - nista! Porodici, rodbini, prijateljima - iskreno saucesce!

(субота, 24. дец 2016, 14:56) - anonymous [нерегистровани]

Pokoj joj dusi

Saucesce ozaloscenima.

(субота, 24. дец 2016, 14:31) - anonymous [нерегистровани]

Saucesce porodici Vesne Vulovic

Pokoj dusi Vesni Vulovic.

(субота, 24. дец 2016, 13:58) - anonymous [нерегистровани]

Зна се......

Југословенски аеротранспорт лет 367, са авионом Макдонел Даглас DC-9 (Регистрација: YU-AHT) на релацији Стокхолм-Копенхаген-Загреб-Београд је експлодирао током лета ка Загребу 26. јануара 1972. године. Авион је са 10.160 метара пао у близини села Српска Камењица у тадашњој Чехословачкој, сада Чешкој. Од 28 лица - 23 путника и 5 чланова посаде - сви су погинули сем стјуардесе, Весне Вуловић.Југословенске власти су за пад авиона окривиле усташе. Претпостављало се да је била постављена бомба у стражњем дијелу авиона.
Власти ЧССР И СФРЈ спровели су заједничку истрагу у којој је утврђено да је за обарање авиона крива бомба постављена изнутра.

(субота, 24. дец 2016, 11:24) - anonymous [нерегистровани]

@Najverovatnije greska

pa svi znamo sta je uzrok eksplozije aviona u vazduhu...podmetnuta bomba!...

(субота, 24. дец 2016, 11:18) - Zare Srbin [нерегистровани]

Nema greske nego je dokazano da,

Je bomba eksplodirala u prednjem delu aviona [ gde je bio prtljag ] a da je tu bombu postavio hrvatski nacionalista tj terorista koji je javio nadleznima da je bomba postavljena na avionu. 

(субота, 24. дец 2016, 11:08) - anonymous [нерегистровани]

Akt ustaskog terorizma

Dobro je poznato da je uzrok pada eksplozija koju su prouzrokovali ustaski teroristi. 

(субота, 24. дец 2016, 10:57) - anonymous [нерегистровани]

Јавна тајна.

Није се срушио био је оборен!