Шта доноси нови Закон о становању

Свака зграда мораће да има управника – то прописује нови Закон о становању и одржавању зграда. Станари могу међу собом да изаберу управника или да се одлуче за професионалца. Уколико не постигну договор, њега поставља локална самоуправа. Без додатних трошкова за одржавање зграде.

Скупштина Србије усвојила је Закон о становању и одржавању зграда, којим је утврђено да управника зграде бира и разрешава скупштина стамбене заједнице, а управник је дужан да поднесе пријаву за упис те заједнице.

Управника бира скупштина стамбене заједнице из редова власника станова, на мандат од четири године.

Скупштина стамбене заједице може одлучити да за послове управљања ангажује професионалног управника, а у случају принудне управе бира га локална самоуправа.

То значи да станари зграде најпре могу међу собом да изаберу управника, а ако се не договоре, могу да се одлуче за професионалног управника.

Пословима професионалног управљања могу се бавити привредна друштва или предузетници, а професионални управник мораће да прође обуку и добије лиценцу.

У случају да станари не могу да се договоре ко ће управљати одржавањем зграде, локална самоуправа ће им одредити лиценцираног принудног управника са листе коју ће сачинити Привредна комора Србије.

Када је реч о трошковима одржавања зграда, за грађане неће бити нових трошкова у односу на она средства која су до сада издвајали за те намене као станари.

Регистар стамбених заједница, као електронску јавну базу података водиће локалне самоуправе, а јединствену централну, јавну, електронску базу података о свим стамбеним заједницама из свих регистара на територији Србије водиће Републички геодетски завод.

Предвиђено је да влада, ради унапређења и спровођења стамбене политике, доноси Националну стамбену политику и акциони план за њено спровођење.

Закон уређује управљање зградом и одрживи развој становања, који подразумева унапређење услова становања грађана и очување стамбеног фонда, уз унапређење енергетске ефикасности.

Први пут детаљно је дефинисан однос према становању, пре свега према социјалном становању, као и корисници социјалних станова, међу којима су и жртве породичног или партнерског насиља и бескућници.

Број коментара 63

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво