Народним кухињама на КиМ драгоцена свака помоћ

Обележава се Међународни дан солидарности. Овог месеца колико су солидарни могу да покажу и Београђани, јер су, уз уплатнице Инфостана, добили и хуманитарну уплатницу за помоћ народним кухињама на Косову и Метохији.

Велика је жеља Срба да опстану и остану на Косову и Метохији. Али без сталне подршке и помоћи, опстанак је јако тежак. На прагу су још једне зиме. Српска православна црква на Косову и Метохији храни најугроженије, у народној кухињи у Прековцу, код Новог Брда.

"Ја сам жена болесна. Била сам у болници, нисам добро и да није ове хране за мене би било јако тешко", рекла је Лепосава.

По храну са дедом долази и мала Анђела, која храну узима за деду. 

Годинама расте број гладних људи у забаченим српским срединама на Косову.

Светлана Стевић из Организације "Мајка девет Југовића" каже да је у питању више од две хиљаде и сто људи.

"Сада имамо и неколико школа којима припремамо оброк за нашу децу, нарочито где деца дуже путују пешице до школе, за ђаке пешаке. Али, захваљујући свим добрим људим и Канцеларији за КиМ, успевамо да сва искушења превазиђемо и да из године у годину, значи ево већ пуних 15 година, функционишемо без дана прекида рада народне кухиње", рекла је Стевићева.

У Епархији рашко-призренској покушавају да развију сопствену производњу у пољопривреди и сточарству.

Фарме бикова, крава, оваца, коза. Све оне функционишу у оквиру црквене организације "Мајка девет Југовића". У њој је тренутно запослено 56 људи. Махом су из села општине Ново Брдо.

"Фарма је једино место где може да се нађе посао сада тренутно на нашој територији у општини Ново Брдо", рекао је Далибор Ђорђевић, који је задовољан и скоро осам година ради. 

Народне кухиње имају своја одељења и у Врбовцу код Витине, Беркову код Клине, у северном делу Косовске Митровице. Подмирују храном и ђаке Богословије у Призрену.

"Кључни су нам и даље брашно, уље и оне намирнице које сами у тој пољопривредној производњи не можемо да произведемо", каже Стевићева.

У управи народних кухиња очекују да за пар година могу да се осамостале. За сада, донације су им главни извор за нормално функционисање.

Остали аутори: Андрија Игић
број коментара 0 Пошаљи коментар