Расељени са КиМ поднели 40.000 захтева за повраћај имовине

Близу 60.000 грађана тражи имовину и одштету пред судовима на Косову. Број људи еквивалентан популацији Крушевца. Када би се свака кућа која се у покрајини потражује вратила, био би то град величине Ниша. Због спорости судова на Косову и Метохији, канцеларија за Косово и Метохију кроз пројекат Европске уније покушава да помогне да се расељенима врати узурпирано.

Миланка Бошковић је осам година водила борбу, пред судом у Пећи, да јој се узурпирана кућа врати.

"Ишла сам једном месечно до Пећи, тамо ми кажу суђење је одложено, а нико ме није обавестио. На моје питање зашто ми нико није јавио, службеници ми одговарају, пошта не ради", објашњава Бошковићева.

Причу сличну њеној, има још 40.000 људи који траже имовину, и 18.000 који пред судовима на Косову и Метохији траже накнаду штете.

"Од 2006. сам ангажовала и адвокате, али није било никаквог помака", наводи Миланка Бошковић.

Укључивањем адвоката бесплатне правне помоћи Канцеларије за Косово и Метохију, вратила је кућу после три рочишта. Сада чека да Албанац који је, каже, кривотворио уговор о куповини, врати и двориште. Њен адвокат објашњава предности програма државе Србије.

"Сам квалитет заступања је побољшан, а и однос правосудних органа је другачији, јер је ово пројекат који је финансиран од стране ЕУ у сарадњи са Владом Републике Србије", објашњава Зоран Поповић, адвокат.

Држава позива да се не оклева.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев наводи да расељени који због недостатка средстава, из безбедносних или других разлога нису у могућности да остваре права на имовину или друга права, могу затражити бесплатну правну помоћ на 0800108208.

"Људи који имају неку своју имовину која је или узурпирана или не знају шта би са њом од 1999. и 2004. на овамо, или знају да је неко на њиховој њиви или неко други у њиховом стану, треба да се јаве на број телефона бесплатне правне помоћи и да уз одговарајућу стручну подршку бесплатно добију судску помоћ", наводи Козарев.

У косовској агенцији тврде да су све поднете захтеве размотрили.

"Агенција је примила 42.116 захтева и донето је 42.116 одлука. Све одлуке су донете, а оно што је остало да се уради јесте имплементација. Ко није задовољан одлуком, може да се жали врховном суду Косова", објашњава Невенка Мрдаковић.

У своје куће у јужној покрајини, од бомбардовања 1999. године и погрома 2004. се вратило мање од два одсто расељених Срба.

Остали аутори: Владимир Банић
број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 08. дец 2016, 10:46) - Патриот [нерегистровани]

Ми расељени смо друге прогнали!?

Наш главни проблем је што ми не називамо ствари њиховим правим именом.Наши људи су или избеглице или расељени, а други су прогнани, жртве Српске окупације или Српских злочина и томе слично.Докле ћемо свима угађати а себи наносити штету?

(четвртак, 08. дец 2016, 10:41) - Патриот [нерегистровани]

Иако добију на суду, до извршења пресуде не долази!

Шта им то вреди, што подносе захтеве када не добијају никакву одштету. Једна наша пријатељица, прогнана са КиМ је добила судску пресуду у своју корист, пошто јој је комшија Шиптар срушио две куће њеног, заузео плац и на њему направио своју фирму, али на извршење пресуде чека већ неколико година и не види никакве шансе да ће добити новац за ту своју очевину. Ту би морала наша држава да се побрине, иначе нема од тога ништа.

(четвртак, 08. дец 2016, 05:17) - anonymous [нерегистровани]

Samo upornost i nista vise!

Albanci su dobili ono sto su hteli upravo upornim delovanjem i pravljenjem porodice sa vise od pet deteta.Tako su osvojili sve Srpske livade i kuce.Srbima to treba da bude za nauk Srbija treba da donese Zakone o mnogo cemu da bi sprecila belu kugu jer u protivnom nece imati ko da trazi povracaj onoga sto je srpsko na Kosovu i Metohiji.

(четвртак, 08. дец 2016, 00:04) - IVAN [нерегистровани]

...

Sve je ovo mrtvo slovo na papiru što se tiče regiona grada Peći, za ostale gradove ne znam.U Peći se tačno zna ko, gde i kada je falsifikovao kupoprodajne ugovore i u tamošnjem katastru upisivao srpska imanja na sebe i na bližu familiju, ali je opstrukcija procesa u tamošnjem osnovnom sudu takva da je ne mogu opisati u ovom komentaru jer se lično sudim već više od deset godina, ovim tempom rešavanja postupaka doći ću u posed svoje imovine negde 2226 godine a možda ni tad.Govorim za region Peći u kojem su najveći i najkarakterističniji falsifikati napravljeni, a sve se diktira iz jednog centra sela Raušić i kriminalnog klana Dinaj potpomognutim svojim korumpiranim pravnim savetnicima iz pećkog osnovnog suda i katastarskog operata u PEĆI.Ispada da je ovaj kriminalni klan jači od države pa i od evropske unije jer mi raseljeni ni posle sedamnaest godina ne mozemo doci u posed svoje imovine koja gravitira uz magistralni put Peć-Dečani, daj bože da bude nešto od gore pomenutog projekta ali do sad je bilo samo obećanje ludom radovanje...