До сада враћено 26 локала јеврејским заједницима

У току прве године примене Закона о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника држава је до сада јеврејским зајединцама вратила 26 локала односно пословних објеката, речено је у Агенцији за реституцији.

Поред тога, враћена су и четири стана, једна зграда и 24,4 хектара пољопривредног земљишта.

Директор Агенције за реституцију Србије Страхиња Секулић говорио је о значају примене тог закона и позвао и друге земље да примене стандарде и почну поступак враћања јеврејским заједницама имовине која је током Холокауста остала без наследника.

"То ће бити добро искуство за све земље као што је и за нас", поручио је Секулић на конференцији "Закон о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника- историјат и примена".

Упитан да ли се Агенција суочава са неким проблемима приликом реституције јеврејске имовине без наследника, Секулић је рекао да неке градске општине изјављују жалбу на свако решење које Агенција донесе, а неке не.

"Општина Врачар није изјавила ниједну жалбу, а општина Стари Град изјављује жалбу на свако наше решење и то је проблем са којим морамо да се суочимо", рекао је Секулић.

Закон су подржали Светска јеврејска организација за реституцију, Светски јеврејски конгрес и одељење Стејт дипартмента за питање Холокауста.

"Ту постоје изазови, попут архивске грађе, а потребна је и воља да се закон у потпуности примени. У том послу имате снажног пријатеља и партнера у Америци. Тај закон може да буде модел и у другим земљама, не само на Балкану", каже изасланик Стејт дипартмента за питање Холокауста Томас Језгрди.

Град Београд инсистира да се, осим враћања имовине, уреди и Старо Сајмиште.

"Припремамо заједно са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања припрема Закон о Старом Сајмишту који ће омогућити да се брже реше имовинско правни односи и да се Старо Сајмиште претвори у Меморијални центар. Већ смо постигли велики напредак по том питању у смислу да смо рашчистили Централну кулу на Старом Сајмишту, а близу смо рашчишћавања још једног објекта", рекао је менаџер града Београда Горан Весић.

Од 2017. предвиђено је и да држава исплаћује 950 хиљада евра годишње које ће Савез јеврејских општина употребити за проучавање Холокауста, помоћ жртвама и борбу против антисемитизма. Пре ступања на снагу Закона, тамо где има наследника, јеврејска имовина враћана је на основу Закона о реституцији и Закона о враћању имовине црквама и верским заједницама.

Остали аутори: Биљана Радуловић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 06. дец 2016, 16:28) - anonymous [нерегистровани]

Svima da se vrati oteto

Država treba svima da vrati oteto, a ne da selektivno sprovodi zakon. Šta je sa "Mitićevom rupom" i drugim atraktivnim i manje atraktivnim lolacijama, je l to država možda čeka da izumru svi naslednici, pa da ih proda? Neke je već prodala, pa se pojavili stari vlasnici i kupci ne mogu da se uknjiže.