Јанковић: Насиље се неретко завршава убиством

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упозорила је, на све чешће случајеве родно заснованог насиља која се неретко завршавају трагично - убиствима.

Јанковићева је у саопштењу навела један од скорашњих случајева о жени запосленој у МУП-а коју је, након дугог и континуираног насиља, ватреним оружјем ранио супруг, такође припадник МУП-а.

Она је истакла да је то још један је показатељ да досадашњи приступ борби против насиља није био ефикасан.

"Додатну тежину поменутом случају даје околност да је починилац управо припадник полиције, која је једна од кључних карика у ланцу сузбијања насиља", указала је Јанковићева.

"Надам се да ће недавно усвојени Закон о спречавању насил?а у породици, доследном применом, пружити делотворне механизме заштите жртава", истакла је она.

Јанковићева је додала да је неопходно ефикасно спречавање трагичних исхода кроз превентивно деловање, промену свести и увреженог система вредности који жену ставља у потчињен, дискриминаторни положај у готово свим сферама друштва, поготово у односима у породици.

Наглашава да је неопходно да све карике у ланцу система заштите, од центара за социјални рад до полиције, здравствених установа, тужилаштава и судова, кроз утврђивање индивидуалне одговорности, спрече пропусте у раду.

Јанковићева је позвала и медије да покажу највиши степен одговорности и да извештавајући о партнерском насиљу и насиљу у породици поштују Кодекс новинара Србије.

То се посебно односи на одредбе које налажу заштиту приватности и идентитета, забрану злоупотребе незнања саговорника и саговорница о последицама изношења личних података јавности, као и поштовање и заштиту права и достојанства жртава злочина и њихових породица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво