Стефановић: Насилници неће бити помиловани

Министар полиције Небојша Стефановић поручује да ће држава инсистирати на доследној примени Закона о спречавању насиља у породици и додаје да нека нико не помисли да ће бити помилован, а спроводио је насиље над члановима породице. Насиље нису само видљиве модрице, каже министарка Нела Кубуровић, наводећи да закон препознаје и емотивно, сексуално, психичко и економско насиље.

Небојша Стефановић је на конференцији "Искључи насиље" у Палати Србија рекао да је тај закон само почетак, а да ће "крај бити када људи схвате да нема оправдања и да вас нико неће помиловати ако злостављате некога, тучете или малтретирате, или спроводите насиље над члановима породице".

"Нико није имун и не може да очекује да се неко други сети и да ће се проблем решити сам од себе", рекао је Стефановић.

"Спремни смо да се ухватимо укоштац са овим злом", поручио је министар.

Он је изнео податке да је у последњих шест година полиција поднела више од 28.000 кривичних пријава због насиља у породици и да је евидентирано готово 30.000 жртава, од којих су већина жена.

Само у последње четири године убијене су 262 особе, од тога 172 жене, навео је министар.

Он је рекао да је држава у претходне две године донекле успела да се одупре насиљу и повећа поверење жртава у институције.

Тај закон ће, како је рекао, омогућити да се изрекне хитна мера удаљења из стана, прекид комуникације са жртвом, али ће полиција морати опрезно да ради, што не значи да неће бити одлучна и оштра и да неће заштитити жртву.

Како је рекао, ово није ствар једне институције већ целог друштва како би се ефикасно заштитила жртва.

Стефановић је прецизирао да је још раније формирано посебно одељење при УКП које се бави тим проблемом, да је више од 2.000 полицајаца прошло обуку и да ће се едукација наставити.

"Хоћемо да огроман број полицијских службеника буде обучен, да доносе правичну одлуку и заштите сваку жртву" рекао је Стефановић.

Он је апеловао на све да се укључе у решавање тог проблема истичући да се без укључивања свих сфера друштва не може очекивати напредак.

"Држава је усвајањем Закона послала јасну поруку да насиље неће толерисати", подвукао је Стефановић, који је додао и да сви чланови породице, комшије, пријатељи морају бити свесни потребе да се укључе у борбу против насиља у породици.

Кубуровић: Имамо модерно законодавство, циљ превенција

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је да Србија коначно има модерно законодавство које регулише борбу против насиља над женама и насиља у породици, чији је циљ заштита жртава и превенција насиља. 

Кубуровићева је подсетила да је јуче усвојен Закон о спречавању насиља у породици, као и измене Кривичног законика и да је први пут законодавство усаглашено са међународним конвенцијама и међународним стандардима, а да пре свега уводи нови систем заштите и превенције.

Она је рекла да је до сада закон штитио жртве тек када постоји кривично дело, а да сада Министарство унутрашњих послова и јавно тужилаштво имају важну улогу у превентиви.

Омогућено је, истакла је, да се насиље спречи у моменту када постоји опасност и да се благовремено делује кроз изрицање мера удаљавања из стана и забране приласка жртви.

"Ту одлуку доноси полицијски службеник, а ако је опасност велика, одлука може да се продужи за 30 дана. Отклањамо вакуум који је до сада постојао до покретања кривичног поступка", истакла је Кубуровићева.

Полицијски службеници сада добијају кључну улогу у спровођењу закона, рекла је Кубуровићeва и додала да је координација и сарадња између свих органа који учествују у спречавању насиља, полиције, тужилаштва и центара за социјални рад, кључна.

"И до сада је постојала сарадња, али је била стихијска, а сад постоји обавеза сарадње и повећана одговорност сваког учесника у поступку", рекла је Кубуровићева и навела да је циљ спречити насиље.

Кубуровићева је истакла и да насиље нису само видљиве модрице, наводећи да закон препознаје и емотивно, сексуално, психичко и економско насиље.

"Зато је Министарство правде с почетком расправе у парламенту покренуло и кампању 'Искључи насиље', коју је прво подржао МУП, како бисмо заједно подигли свест свих оних који треба да шаљу јасну поруку да постоји нулта толеранција према насиљу", рекла је Кубуровићева.

Она је додала да ће у наредном периоду Министарство правде са Министарством рада донети подзаконске акте који ће омогућити ефикасан почетак примене закона. 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је држава први пут изашла са заокруженим, организованим одговором на насиље, као и са превенцијом.  

"Нема неодговорних, нема никога ко може да окрене главу, сви смо одговорни. Закон на изузетан начин штити жртву, не доводи је у позицију да она мора да буде та која ће на себе нешто преузети: од доказивања, па до свих других терета који од жртве праве особу која има већи проблем од починиоца", рекао је Вулин.

У само једном дану прошле седмице, спас у Сигурној кући потражиле су три жене и двоје деце. Једну од њих муж је претукао у продавници и нико од присутних није реаговао. Другој жени, супруг је сломио вилицу. Четири сата од привођења, јавни тужилац, пустио га је на слободу.

Координаторка Саветовалиштва за борбу против насиља у породици Весна Станојевић каже да је на питање зашто, а при том је против њега било пријава за насиље у породици и кривичних пријава за разне прступе, тужилац одговорио да он није имао евиденцију и није могао да зна да је већ против њега поднесена кривична пријава.

 

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво