Јанковић и Бошњачко национално веће осуђују изјаву Вучића

Премијер Александар Вучић изјавом да се неће рушити нелегални објекат у центру Новог Пазара и да неће "разбијање глава" са муслиманима уништава владавину права, злоупотребљава своју функцију и ствара верску нетрпељивост у Србији, изјавио је заштитник грађана Саша Јанковић. Бошњачко национално веће осудило је изјаве премијера Вучића.

Омбудсман је у саопштењу навео да премијер нема право да суспендује законе по својој процени и оценио да то што Вучић преузима надлежности државних органа представља својеврстан "државни удар", преноси Танјуг.

"Његова оцена да би рушење нелегалног објекта значило 'рат са муслиманима' и 'разбијање глава' је најгрубља манипулација јер бесправна градња није особина муслимана већ израз безакоња, кога, јасно је, има међу припадницима свих вера и нација", навео је омбудсман.

Јанковић наводи да су општинске власти у Новом Пазару, али и грађани, од којих велики број муслиманске вере, затражили да предузме мере у том случају и да му је председник општине уручио документацију, укључујући и писано одбијање МУП-а да асистира у рушењу нелегалног објекта.

"Изјаве председника Владе јасно су указале да узрок проблема није грешка било ког службеника, већ премоћ силе и политике над законом и равноправношћу грађана", навео је Јанковић.

БНВ: Вучић изјавом ставио Зукорлића изнад закона 

Бошњачко национално веће (БНВ) осудило је изјаве премијера Александра Вучића о нелегалном објекту бившег муфтије Муамера Зукорлића у Новом Пазару и оптужило га да је тако члана своје владајуће коалиције јавно ставио изнад закона, преноси Бета.

У саопштењу БНВ се наводи да је Вучић тако усмено, преко медија, давао налоге правосудним органима и полицији да не руше тај објекат и тиме нарушио владавину права и систем правне државе. 

"Давањем усмених инструкција преко медија Вучић је још једном потврдио да у Србији не функционише независно и слободно правосуђе. БНВ такође изражава протест због чињенице да је Александар Вучић члана своје владајуће коалиције такозваног 'муфтију Зукорлића' јавно ставио изнад закона, чиме је срушио принцип једнакости пред законом", наводи се у саопштењу.

БНВ сматра да је Вучић, на тај начин, као премијер позвао на безакоње и дивљу градњу, чиме се, како се наводи, "наставља урбицид у срединама где живе Бошњаци". 

Премијер Вучић раније је изјавио ће проблем нелегални изграђене имовине у центру Новог Пазара "покушати да реши разговором и мирним путем".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије