Шта чека будућег тужиоца за ратне злочине

После готово 11 месеци, Србија би ускоро требало да добије новог тужиоца за ратне злочине. Србију на то подсећају и у новом извештају Европске комисије, као и хашки тужилац Серж Брамерц, који је о томе говорио пред СБ УН. Државно веће тужилаца упутило је Влади Србије пре месец дана предлог са три кандидата, а према најави председника Владе нови тужилац биће именован током недеље.

Пред новим, другим по реду тужиоцем за ратне злочине много је изазова. За 13 година колико Тужилаштво постоји подигнуте су оптужнице против 184 особе за ратне злочине на простору бивше Југославије, у којима је страдало више од пет хиљада људи. За "Веритас", недовољно поступака је покренуто. Посебно у Хрватској, па очекују да се та пракса промени.

"Ми смо до сада имали обичај и сарадњу 'Веритаса' с нашим тужилаштвом, да им упућујемо наше оштећене, породице страдалих, да поднесу кривичну пријаву са доказима кад већ неће у Хрватској и то је функционисало. Сада је и то мало застало", каже Саво Штрбац, председник документационо-информационог центра "Веритас".

Споразум који су још пре десет година потписале Србија и Хрватска о прогону ратних злочинаца функционисао је донекле до 2011. године.

У последњих пет година та сарадња је све лошија, а последњих месеци из Загреба долази и захтев да Србија укине закон који јој омогућава да за ратни злочин гони и хрватске држављане. На новом тужиоцу је да ту сарадњу оживи.

Директор Комитета правника за људска права Милан Антонијевић указује да регионална сарадња постоји на много нивоа.

"Када говоримо о Хрватској, била је (сарадња) у одређеном паду, тако да активности новог тужиоца могу дати нови замах овој сарадњи, да видимо на који начин ће се формулисати одређена питања у којима и Хрватска има неке интересе, а такође и на који начин ће се вршити сарадња између два тужилаштва, јер је то био кључ", каже Антонијевић.

Нови тужилац, осим примене стратегије за процесуирање ратних злочина, бавиће се и прелазним мерилима из поглавља 23 која су летос утврђена.

"Акциони план за поглавље 23 предвиђа конкретне предмете који ће добити статус приоиритета, који ће бити праћени када је реч о ратним злочинима и то су све ствари о којима тужилац за ратне злочине мора бринути у својим првим данима након постављења", наводи Антонијевић.

Кандидати за новог тужиоца за ратне злочине су први заменик тужиоца за ратне злочине и актуелни руководилац тог тужилаштва Милан Петровић, судија Апелационог суда у Новом Саду Дејан Терзић и помоћница тужиоца за ратне злочине Снежана Станковић.

Исти кандидати пред посланицима били су и пре 11 месеци, али ниједан кандидат није добио довољан број гласова.

Остали аутори: Бојана Млађеновић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. нов 2016, 02:12) - Zare [нерегистровани]

Sve je ovo DZ

Opet ce samo Srbi biti pozatvarani i maltretirani a svi ce se ostali izvuci nekaznjen. To ne moze da bude drugacije jer nasi politicari su potpisali te uslove od EU i to je jasna stvar vec odavno.

(недеља, 13. нов 2016, 20:38) - anonymous [нерегистровани]

Bojati se da ce opet biti

na planu samo hrvatski zahtevi. Koliko je Srbija hrvatskih zlocinaca osudila?