Колико се у Србији поштују права животиња?

Познато је да су животиње данас заштићене бројним међународним правним документима. Злостављање животиња представља и кривично дело у великом броју држава, укључујући и Републику Србију. Од 2006. године када је у кривични законик уведен и члан који то потврђује, против оних који га крше поднето је око 1.200 кривичних пријава.

Иако је све више људи који брину о кућним љубимцима, није мало оних који их повређују, трују па чак и убијају. Осим што је нехумано, то је и строго забрањено, подсећају љубитељи животиња.

Даница Дробац из Европске иницијативе 17 објашњава да је чланом 269 кривичног закона то у Србији карактерисано као кривично дело, за које је искључиво надлежна редовна полиција.

"Проблем је што грађани то не знају. Онда имамо сведоке који су гледали како психопата лопатом на земунској пијаци убија штенце. Људи били шокирани уместо да су звали полицију", каже Дробац.

За оне који злостављају животиње у закону су предвиђене јасне казне.

Адвокат Владимир Терзић наводи да је запрећена новчана казна и казна затвора до највише три године, али да у примени увек има проблема у смислу: "Имамо ми и већих проблема. Ко ће сада да мисли о проблемима животиња и власника или онима којима су повређена осећања зато што је повређена животиња".

"Важно је померити нешто у овој малој области, малих права, померити ствари ка цивилизацијском правцу којем тежимо да бисмо живели боље као друштво", каже Терзић.

Психолози подсећају да животиње нису плишане играчке, већ бића која имају осећања и потребе као и људи.

"Као што се радују, тако умеју да пате када их неко занемарује и злоставља. Некако се мени чини да је за животиње још теже, јер су оне беспомоћне. Увек нам је теже када се нешто тако ради према некоме ко нема никакве могућности да се заштити, нажалост ни пред законом", каже психолог Тамара Џамоња Игњатовић.

Од до сада пријављених око 1.200 починилаца, за убијање и злостављање животиња од 2006. године до данас је процесуирано око 200 људи.

Остали аутори: Вера Раичевић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 11. нов 2016, 10:27) - anonymous [нерегистровани]

O проблемима треба говорити!

Да, надлежни игноришу важеће законе који су донети, чак пре много година, када су животиње у питању. С тога је важно да медији отворе простор и за ову тему јер се то у јавности не зна! О животињама, уопште, медији извештају једино у неким екстремним ситуацијама, а ван тога не речи о тужној свакодневници коју трпе животиње, али и људи који их воле и штите. У том смислу овај прилог је итекако веома користан и било би добро да се убудуће о томе више говори у медијима и да се тиме утре пут овој теми у друштву. Закони се морају поштовати и када се поштују - свима је лакше и мање има проблема. У супротном, живот је пакао и днвено страдање. Хвала РТС-у што је начео ову болну тему, која паралелно и дуго постоји у нашој свакодневници, али далеко од очију јавности...

(четвртак, 10. нов 2016, 20:22) - Koliko i čoveka! [нерегистровани]

Ovo mi je ulepsalo noc:

"Колико се у Србији поштују права животиња?"