Војска Србије се укључује у борбену групу "Хелброк"

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и његов грчки колега адмирал Евангелос Апостолакис потписали су у Бриселу ноту о приступању Србије техничком споразуму о успостављању борбене групе Европске уније "Хелброк".

Према речима Диковића, потписивањем ноте омогућено је пуноправно укључење снага Војске Србије у ту борбену групу што, оценио је, представља још једну потврду привржености Србије заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ.

Како се наводи у саопштењу Војске Србије, нота ће ступити на снагу када је потпишу представници држава учесница те борбене групе, коју предводи Грчка, и у чијем саставу су припадници војски Бугарске, Кипра, Румуније и Украјине.

Министарство одбране Србије, додаје се, исказало је спремност да у борбеној групи "Хелброк" учествује са водом војне полиције, тимом за цивилно-војну сарадњу и са до пет штабних официра у команди снага борбене групе.

Диковић је у Бриселу, истиче се у саопштењу, учествовао на панелу "Мисије за обуку и саветодавне мисије", који је одржан у оквиру састанка Војног комитета ЕУ, заједно са начелницима генералштабова Албаније, Босне и Херцеговине, Грузије, Малија, Мјанмара и Црне Горе, као и командантом Афричке команде Оружаних снага САД.

Након панела, Диковић је са председавајућим Војном комитету НАТО-а генералом Петром Павелом разговарао о безбедносној ситуацији на Западном Балкану.

Диковић се, такође, састао са главнокомандујућим Армије Мјанмара старијим генералом Мин Аун Хлајином и генерал-мајором Робертом Магауаном, командантом операције Аталанта, у којој учествују припадници Војске Србије, наводи се у саопштењу.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 08. нов 2016, 22:12) - Јао,русофили, [нерегистровани]

Саучешће русофилима:

"Srbija u borbenoj grupi EU"

(уторак, 08. нов 2016, 15:59) - anonymous [нерегистровани]

Zrno po zrno

tako je

(уторак, 08. нов 2016, 13:12) - anonymous [нерегистровани]

Zrno po zrno

Zrno po zrno pogaca, korak po korak NATO.