Добровољни војни рок продужен на шест месеци

Од децембра ове године добровољни војни рок ће уместо три месеца трајати пола године, а у децембру ће на служење војног рока бити упућено 550 војника. Из министарства одбране најављују да ће почетком новембра запослити 300 професионалних војника, а наредне године још 1.500, и то из редова оних који су добровољно одслужили војни рок.

Бојан Пешић и Славиша Ристић одлучили су се за Специјалну бригаду. Прошли су строгу селекцију, здравствени преглед, психолошко тестирање и били су међу најбољима током обуке.

"На почетку сам прошао лидерски курс који траје два месеца и подофицирски курс који траје још пет месеци. Мора да постоји љубав према овом позиву, без тога не може. Вероватно бих био задовољнији да је плата, већа али може да се функционише и са овом платом", каже водник Славиша Ристић.

"Да кажем да је мало тешко зато што смо одвојени од породице. Даље, постоје каријерна усавршавања уз обуку која тече у континуитету и која је интензивна и интересантна, постоје разни видови и облици усавршавања и то је оно што нас младе воднике вуче даље да напредујемо", истиче водник Бојан Пешић.

На служењу војног рока тренутно је више од 400 војника. Већина оних који се пријаве за добровољно служење војног рока желе да се након тога запосле као професионални војници. Међу њима је 15 одсто жена.

"Важно је напоменути да је избор већ направљен. То смо урадили од претходних генерација момака и девојака који су се пријавили на добробољно служење војног рока, на основу препоруке командира, контактирали смо их и непосредни пријем би требало да почне", каже Јован Кривокапић, портпарол Министарства одбране.

Војни рок од шест месеци чине три месеца основне и специјалистичке обуке, а потом ће војници служити у јединицама где ће преузети и део дужности професионалних војника.

"Професионални војници ће се сада више бавити увежбавањем стечених знања, вештина, обуком, и на тај начин шестомесечним служењем војног рока унапредићемо оперативне и функционлане способности Војске Србије", поручује Кривокапић.

Просечна плата професионалних војника је око 30.000 динара без накнаде за дежурство. Војници на добровољном служењу у прва три месеца добијаће 10.000 динара, а сваки следећи месец по 5.000 динара више.

Остали аутори: Славица Глигоровић и Даница Јовановић
број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 01. нов 2016, 15:42) - anonymous [нерегистровани]

RE:Patrioti

JNA nije bila dobrovoljna pa se secamo kako je zavrsila. Izjava da nema patriotizma gde je vojska dobrovoljna nema cime da se potkrepi. patriotizam se uci u porodici , u skoli, na radnom mestu...sasvim sigurno se ne uci u Skupstini Srbije koja je prepuna velikih patriota Amerike, Britanije i Nemacke a srpskih patriota moze maltene da se nabroji na prste jedne ruke

(уторак, 01. нов 2016, 12:27) - anonymous [нерегистровани]

mozda ovo ok

Jer ce odabrani znati sve sto treba...a da nedo Bog doleti neprijateljska granata..bilo bi milion dobrovoljaca i za 15dana svi bi bili obuceni za borbu tako ja vidim nas narod u slucaju agresije s kopna.

(уторак, 01. нов 2016, 11:46) - cpavi [нерегистровани]

Patrioti

Gdeje Vojska Dobtovoljno.
Nema Patriotizma.

(уторак, 01. нов 2016, 10:12) - anonymous [нерегистровани]

Civilna zaštita i teritorijalna odbrana

Mogli bi to nazvati, narodna garda. Narod treba pripremiti i za rat, ali i za prirodne katastrofe.

(уторак, 01. нов 2016, 10:00) - nikola [нерегистровани]

A sta u slucaju rata?

Naravno da je obucenost vojnika osnovni uslov za njegovo ukljucivanje u mirnodopske aktivnosti vojske a posebno za eventualna borbena dejstva, odnosno za slucaj rata.U tom smislu pozdravljam produzenje roka sluzenja dobrovoljnog vojnog roka.Medjutim ima tu nesto sto ne pije vodu.U mirnodopskoj situaciji Ministarstvo odbrane je dalo objasnjenja u pogledu obuke a i finansiranja vojnika na dobrovoljnom odsluzenju vojnog roka.Sta raditi u slucaju rata, odnosno eventualne agresije na drzavu Srbiju?Ko je tada dobrovoljac a ko obavezan da ucestvuje u odbrani zemlje, Naravno onaj ko nije obucen za ucesce u borbenim dejstvima ni u kom slucaju ne sme da bude angazovan u njima.Znaci oni koji nisu sluzili dobrovoljno vojni rok, izuzimaju se iz moguceg kontingenta vojnika na koje se moze racunati u slucaju rata.Ako se i u delu onih koji su obuceni vojnici, na dobrovoljnoj osnovi, izuzmu oni koji ne zele da ucestvuju u ratu, odnosno odbrani drzave u slucaju agresije, na sto imaju legitimno pravo (posto sluzenje vojnog roka nije obavezno za sve regrute) postavlja se pitanje svrsishodnosti dobrovoljnog sluzenja vojnog roka.Ili se na ovaj nacin, dugorocnije gledano, pravi osnova za selekciju profesionalnih vojnika ili je u pitanju zaludno trosenje budzetskih para. Ako danas, prema informacijama koje se mogu naci u stampi, na internetu itd.od ukupno 30.000 pripadnika vojske Srbije imamo samo 10.000 vojnika pod oruzjem, onda svi zajedno treba da zapevamo pesmu Bore Corbe, Zbogom Srbijo.