Ускоро Кодекс новинара у онлајн медијима

Радна група за израду смерница за примену Кодекса новинара у онлајн окружењу у Србији објавила је нацрт тог документа и позвала заинтересоване да до краја месеца Савету за штампу пошаљу примедбе и коментаре ради побољшања текста.

Генерална секретарка Савета за штампу Гордана Новаковић је на почетку јавне расправе у Београду рекла да ће нацрт тог документа бити објављен на сајту Савета и да очекује да га објаве и новинарска удружења.

Председник Радне групе Ђорђе Кривокапић је рекао да нацрт документа о смерницама по структури прати Кодекс новинара Србије и да има десет поглавља.

Према Кривокапићу, истинитост извештавања, одговорност новинара, новинарска пажања, однос према изворима информација, поштовање ауторства и поштовање приватности су области у којима је дато највише нових смерница за рад у онлајн окружењу.

Члан Радне групе за израду сменица адвокат Милош Стојковић је подвукао да тај документ нема амбицију да замени Кодекс новинара Србије и да Кодекс и даље остаје кровни документ.

Смернице служе да би новинари знали на шта се у онлајн окружењу односе поједине одредбе Кодекса новинара Србије, објаснио је Стојковић.

Према Стојковићу, најразрађенија поглавља у нацрту документа у коме су дате смернице за рад у онлајн окружењу су заштита приватности и поштовање ауторства.

То није случајно, јер смо анализом случајева који су долазили пред Савет за штампу дошли до тога да су то две области у којима се највише јављају прекршаји Кодекса, нарочито у делу заштите малолетника и жртава насиља, рекао је Стојковић.

Петар Јеремић из Удружења новинара Србије је рекао да би било добро да се у смерницама прецизира да наслови у онлајн издањима треба да одговарају суштини текта.

Тања Максић из Бирна је указала на проблем прикривеног оглашавања.

У Нацрту смерница за рад у онлајн окружењу предвиђа се да сваки облик комерцијалног оглашавања и политичке пропаганде мора јасно бити раздвојен од новинарског садржаја.

Чланови Радне групе за израду смерница за рад у онлајн окружењу очекују да јавна расправа о нацрту њеног документа траје до краја месеца и да се потом објави његова коначна верзија.

Овде можете погледати комплетан текст смерница за примену Кодекса новинара у онлајн окружењу.

број коментара 0 Пошаљи коментар