Директор "Трепче": Нацрт закона нема ни правне ни економске основе

Косовска влада усвојила је и проследила Скупштини нацрт закона о "Трепчи" којим се предвиђа потпуна промена власништва. Влада би по предлогу била власник 80 одсто комбината, а осталих 20 одсто би било дато на управљање радницима. Представници Срба напустили су седницу Владе – а потом су на северу Косова радници "Трепче" организовали протест упозорења. Протест је најављен и за данас.

Генерални директор "Трепче" Јован Димкић рекао је за РТС да ће протест, у организацији синдиката и менаџмента, почети у 10 часова испред Флотације у Лепосавићу и у селу Рударе.

"Након првих вести о уврштавању предлога закона по хитном поступку, дошло је до спонтаног окупљања. Желели смо да на тај начин упозоримо надлежне да сматрамо да закон нема никаквих основа и да у зависан положај доводи 'Трепчу Север'", рекао је Димкић.

Директор "Трепче" сматра да је одлука представника Срба да напусте седницу била очекивана и оправдана, а да је увидом у текст нацрта закона утврдио да је у питању политички документ, који није базиран на економским показатељима и постулатима, да нема правну основу, и да не одговара ситуацији на терену.

Објашњава да је "Трепча" јединствено правно лице, али ради као две одвојене целине – "Трепча север" и "Трепча југ".

На северу је ситуација, истиче, стабилна. "Ми смо већ од 2005. у континуитету производње и имамо самоодрживу финансијску производњу, ликвидни смо, редовно измирујемо обавезе", каже Димкић и додаје да у "Трепчи север" ради око 3.000 људи.

Сматра да су мотиви Приштине политички, али и подсећа да "Трепча" поседује право на експлоатацију минералних ресурса и има респектабилне технолошке ресурсе у свим областима којима се бави.

"Улагања су потребна, али улагања треба да сачекају одговарајући правни амбијент. Ако се оствари план Приштине, одвратиће све потенцијалне инвеститоре јер постоји отворени сукоб и надлежности и власништва између Владе Србије и владе у Приштини", објашњава Димкић.

Сутра ће у Приштини бити одржана седница скупштине на којој ће се одлучивати о предлогу косовске владе о новом закону о "Трепчи".

Остали аутори: Андрија Игић
број коментара 0 Пошаљи коментар