Деца све више изложена сиромаштву и насиљу

Велики број деце у Србији и у свету нема приступ основним правима и потребама, попут образовања и здравог детињства, док је истовремено све више деце изложено сиромаштву и насиљу, саопштила је организација СОС Дечија села Србије поводом обележавања Међународне дечије недеље.

Готово трећина породица у Србији са више од двоје деце на граници је сиромаштва, а у најтежем положају су деца која живе у породицама са једним родитељем и породице с троје и више деце, подаци су Републичког завода за статистику.

Подаци говоре и о 400.000 малишана који користе дечији додатак, али и да је свако четврто дете у Србији сиромашно.

Свако дете је рођено с истим, неотуђивим правом на здрав почетак живота, образовање и безбедно детињство, али у пракси је другачије пошто се широм света милионима деце ускраћују основна права, коснатује се у саопштењу.

Тако око 124 милиона деце данас не иде у школу, 385 милиона деце живи у екстремном сиромаштву, а више од милијарду деце у свету током прошле године је било изложено неком облику физичког, сексуалног или психичког злостављања, наводи се у извештају "Стање деце света" који је УНИЦЕФ објавио у јуну ове године.

У Србији је, такође, ситуација забрињавајућа, јер чак 14 одсто деце заостаје у расту због сиромаштва, а чак 40 одсто је изложено методама насилног дисциплиновања.

Међународна дечија недеља, која се обележава бројним активностима и манифестацијама за децу, истовремено представља прилику да се укаже на то да је потребно озбиљно радити на побољшању положаја деце и унапређењу поштовања права детета.

Као организација чији је рад посвећен бризи о најугроженијој деци и породицама и стварању могућности да свако дете одраста у дому пуном љубави, СОС Дечија села Србија изражавају најдубљу забринутост због пораста дечијег сиромаштва и насиља над децом, као и због алармантног стања када је поштовање основних дечијих права у питању.

Та организација сматра да је дужност свих нас - грађана, представника власти, цивилног и јавног сектора, да обезбедимо бољу будућност за децу и изборимо се за свет у коме свако дете одраста без насиља и експлоатације, са једнаким шансама за развој својих потенцијала и адекватним приступом образовању.

Деци и дечијим правима не треба да буде посвећен само овај дан, нити само прва недеља октобра већ свакога дана морамо заједно радити на томе да обезбедимо боље услове за раст, развој и сигурну будућност деце.

СОС Дечија села Србија чланица су Међународне организације СОС Дечијих села, основане 1949. године, која данас у 134 земље помаже 1,2 милиона људи.

У Србији су присутни од 2004. године кроз бригу о деци без родитељског старања у СОС Дечијем селу Краљево, Центру за подршку породици у Нишу, кроз програме подршке хранитељским породицама, Програм за подршку запошљавању младих у Београду и програме хитне помоћи после земљотреса у Краљеву, поплава у Обреновцу и Лазаревцу и помоћи избеглицама у транзиту кроз Србију.

Међународна Дечија недеља обележава се од 1934. године и посвећена је правима и потребама деце, неговању дечијег стваралаштва и покретању различитих акција које ће доприннети побољшању положаја деце у свету.

СОС Дечија села Србија обележиће је кроз различите активности Међународну Дечију недељу у свим својим програмима - у Обреновцу, Нишу, Краљеву и Београду.

Тако ће у току недеље хор СОС Дечијих села "Звездице" наступити на градском тргу у Краљеву, Центар за подршку породици у Обреновцу ће сутра одржати радионицу у Основној школи Грабовац, а "Супер аутобус" ће организовати своје креативне активности данас у Нишу, сутра у Чокоту и 7. октобра у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво