Изазови пред новим тужиоцем за ратне злочине

Србија би ускоро могла да добије новог тужиоца за ратне злочине. Крајем прошле године пензионисан је Владимир Вукчевић који је на челу те институције био од 2003. године. Државно веће тужилаца послало је Влади листу са три кандидата за новог тужиоца, а Скупштини су предложили да то питање буде решено по хитном поступку. Правници сматрају да новог тужиоца за ратне злочине очекује рад на побољшању регионалне сарадње, али и процесуирање војних и полицијских официра вишег ранга.

Од 2003. године Тужилаштво за ратне злочине подигло је оптужнице против 184 особе. Обухваћени су злочини у Хрвасткој, Босни и Херцеговини и на Косову у којима је страдало више од пет и по хиљада људи. Познаваоци прилика кажу да је био прави изазов радити на тим предметима који су због рата били и политички и емотивно осетљиви. Подсећају да су тужиоци наилазили на опструкцију и притске.

"Регионална сарадња је била велики изазов. Не толико сарадња са Хагом која је била веома добра на ниовоу између Тужилаштва у Србији и Хагу. Затим, пасивност полицијске јединице задужене за истраживање ратних злочина, заштита сведока", каже стручњак за међународно кривично право Иван Јовановић.

Неки изазови из претходног периода поново су оживели и чекају новог тужиоца. Колико ће он успети да се избори са њима, сматрају стручњаци, зависи и од политичке подршке коју ће имати.

"Потребно је успоставити регионалну сарадњу као што је некада она била, јер је она тренутно на најнижем нивоу од 2003. до данас. Такође, остаје процесуирање особа који пропадају овим вишим и средњим ешалонима војске и полииције. Повећати број оптужница по години јер се он временом смањивао", наводи Иван Јовановић.

Представнике Документационо-информационог центра Веритас највише интересује будућа сарадња са Хрватском. Кажу да Загреб од 2011. слабо испуњава своје обавезе из споразума о сарадњи у прогону одговорних за ратне злочине.

"Да се доведе бар на некакав ниво који је био пре 2011. а ни то није задовољавајуће. Треба бити само упорнији, агилинији, тражити тај реципроцитет, како ми њима тако и они нама. Мислим да се до сада није баш инсистирало на том реципроцитету", каже Саво Штрбац из центра "Веритас".

Новог тужиоца очекује и спровођење Националне стратегије за процесуирање ратних злочина у којој се поред осталог наводи да су суђења за ратне злочине један од најважнијих корака у процесу помирења, развоју добросуседских односа и трајном миру у региону бивше Југославије.

Остали аутори: Вељко Медић
број коментара 0 Пошаљи коментар