СПЦ: Никада се нећемо сагласити са рушењем цркве у Приштини

Епархија рашко-призренска поручила је да је СПЦ законски катастарски власник земље на којој је подигнута црква Христа Спаса у Приштини и самог храма и да се засигурно никада неће сагласити нити са његовим рушењем или мењањем намене.

"Ово може бити само православни хришћански храм, а они којима то смета треба да буду свесни да ће рушењем овог храма њихово вандалство остати упечатљива слика данашњег друштва на Косову", наводи се у саопштењу Епархије рашко-призренске, а поводом низа недавних протеста и бесомучне кампање против српске цркве Христа Спаса у косовским медијима на албанском језику.

Зато, поручују из епархије, храм Христа Спаса треба да буде завршен и као и други верски објекти у свету служи онима који се у њима Богу моле.

Они који желе да шире мржњу могу да то чине на другим местима али не смеју да забораве да екстремизмом трују своју сопствену будућност и животе, упозорили су из Епархије.

Указују да је данас у току још један прoтест ултра-десничарске групе косовских Албанаца против српске православне цркве Христа Спаса у Центру Приштине.

Демонстранти захтевају да ова црква буде уништена или претворена у албански "музеј репресије Срба".

"Протест се одржава са циљем да се скрене пажња са рада међународног суда који управо ових месеци треба да суди припаднике ОВК који су починили бројне злочине над Србима и осталим не-Албанцима за које нико до сада није одговарао", наводи се у саопштењу објављеном на званичном порталу Епархије рашко-призренске.

За ултра-десничаре, како се наводи, који протестују ова црква је симбол ратних страдања, иако ту нико није повређен и једино оружје које је икада коришћено на овом месту је експлозив који су у цркву подметнули управо албански екстремисти у лето 1999. како би цркву уништили.

Али безуспешно, додају, јер она још стоји и сведочи веру у Христа Спаситеља.

"За православне Србе ова црква је пре свега верски објекат у изградњи који нема никакве везе са било каквом политиком и који је грађен по свим процедурама и правилима по којима су грађени и остали објекти на Косову и Метохији у то време", наводи се у саопштењу.

Сам почетак изградње Црвке одобрио је 1990. председник извршног већа Скупштине општине Приштина, иначе Косовски Албанац и професор међународног права, подсећају из Епархије.

"Данас је Приштина етнички очишћен град и срамота за оне који су то учинили и онима који су то допустили. Етничко чишћење је спровођено систематским терором од 1999. године и врхунац тог варварства треба да буде рушење храма Христа Спаса, чији крст очигледно смета онима који Косово желе да претворе у својеврсно талибанско друштво мржње и нетрпељивости".

Екстремисти који, како се наводи, позивају на рушење овог храма или на његово одузимање од Цркве која га је градила, позивају на наставак етничког чишћења, на нова дела мржње и насиља против Срба и на негирање основних верских права српском народу.

"Да ли ће рушењем или одузимањем овог храма косовско друштво наставити путем етничког насиља и скрнављења хрићанских симбола или ће показати коначно толеранцију и спремност на поштовање основних цивилизационих норми који постоје у културном свету", питају из Епархије.

То, наводе, зависи пре свега од косовских политичких лидера који су за сада остали глуви на апеле наше Цркве и који нису чак ни обезбедили заштиту овог храма.

"Ћутање када треба да се одговорно дигне глас знак је прећутне сагласности, што само охрабрује етнички и верски екстремизам", закључује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије