Ниш, солидарност са грађанима којима су изгорели станови

Две недеље пошто су им изгорели станови, станари зграде број 10 у улици Расадник у Нишу добили су од Града кључеве станова које ће користити до решавања стамбеног питања. Уз то, Град, општина Палилула, Црвени крст, фирме и грађани помажу и на друге начине.

После пожара у коме су остали без крова над главом, па боравка код родбине или у хотелима, са нешто спашених ствари или без ичега, са кључевима у рукама имају разлога за оптимизам.

"Задовољна сам. Коначно можемо да седнемо, да знамо да ћемо ту да спавамо, да будемо ту, да син крене да учи, да крене живот нормалним током", каже Весна Ђорђевић.

Пламен је прогутао станове, намештај, вредности, документа. Не и општу солидарност.

"Црвени крст је одмах кренуо са допремањем топлих оброка, понудили су одећу и обућу. Комшије су се организовале у прикупљању помоћи, и још исте ноћи понудили смештај. Град је обећао привремени смештај, што смо и добили", каже Миомир Хофман.

Фирме донирају намештај, а и сами станари су солидарни. Иако га чека сређивање сопственог стана, Бојана смо затекли код Хофманових.

"Рекао сам да мени намештај не треба, помоћ нека иде станарима којима је све изгорело. Ја сам нешто ствари спасао", каже Бојан Ђорђевић.

Обезбеђене су им здравствене услуге и помоћ око нових докумената. А све породице станове су добиле у центру града.

Иако задовољни становима које су добили на коришћење, станари зграде бр 10 у Расаднику која је изгорела у пожару ипак ишчекују коначно решење стамбеног питања, односно, повратак на стару адресу - у нове станове

"Већ има заинтересованих инвеститора који би са њима заједно изградили нову зграду и тако им обезбедили смештај и створили услове да и ти инвеститори имају корист од тога", каже градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

У пожару који се догодио у ноћи између 7. И 8. септембра потпуно је изгорело 5 станова, а осталих 10 је оштећено. Лакше су повређене две станарке И један ватрогасац.

Остали аутори: Јелена Мариновић
број коментара 0 Пошаљи коментар