Преминула балерина Катарина Обрадовић

Примабалерина, балетски педагог и балет-мајстор Катарина Обрадовић преминула је у Београду, саопштено је из Народног позоришта.

Цео живот је посветила Балету Народног позоришта и на тај начин оставила је траг у развоју и афирмацији балетске уметности код нас, наводи се у саопштењу.

Уметничко стваралаштво Обрадовићеве нераскидиво је везано за Балет Народног позоришта у Београду.

Завршила је балетску школу "Лујо Давичо", а стручно усавршавање у Москви и код Гзовског у Паризу, као и завршене студије на Филозофском факултету у Београду, утицали су на њено формирање уметничког профила и образовања.

После завршене каријере примабалерине 1970. године, наставља уметнички рад као педагог-репетитор балета и асистент домаћим и страним кореографима.

Од 1965. до 1969. године била је шеф Балета Народног позоришта.

Своје велико знање уграђује у београдски балет кроз рад са солистима и ансамблом, 1997. стиче знање балет-мајстора.

Члан је жирија значајних балетских такмичења у Москви, Варни, Токију, Осаки и Риму и добитница је бројних награда и признања, међу којима је и Орден заслуга за народ са сребрним венцем.

Поставила је познате балете "Жизелу", "Крцка Орашчића", "Лабудово језеро" и многе друге.

Катарина Обрадовић ће бити сахрањена сутра у 13 сати на Новом гробљу у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи