Међународни дан несталих

Ни две деценије од завршетка сукоба на простору бивше Југославије није позната судбина 10.653 особе, подсећају њихове породице на Међународни дан несталих лица. Међу несталима је 4.000 Срба. Није завршена ни идентификација 3.000 тела у мртвачницама и спомен-костурницама у Хрватској, Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији.

У Београду је обележавање Дана несталих почело конференцијом за новинаре у Медија центру, на којој су говорили председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић, председница Регионалне координације породица несталих Олгица Божанић и други чланови Удружења.

Судбина 4.086 Срба несталих током ратова у бившој Југославији и даље је непозната, а регионална сарадња у решавању проблема несталих даје све слабије резултате, оценио је Одаловић.

Одаловић је рекао да је решавање судбине несталих изузетно важно за укупну нормализацију стања у региону.

"Не желимо да жртве других буду у другом плану, али нећемо дозволити да српске жртве буду на последњем месту. Са Хрватском у последње време постоји низак ниво комуникације и договора о заједничким активностима, БиХ има своје специфичности, а на Косову је посебна прича јер ту међународна заједница нема активности које ми очекујемо", казао је Одаловић.

"Кренуо је аутом до апотеке, отет је и он ауто. Држи нас само нада", каже Оливера Витошевић мајка киднапованог Срђана.

Мајка несталог Слободана Десанка Пејчиновић истиче да су незадовољни током истраге.

Према подацима Међународног комитета Црвеног крста, у региону се и даље траже 10.653 нестале особе од којих више од 4.000 Срба, изјавио је председник Координације удружења породица несталих са простора бивше Југославије Драган Пјевач.

Како је Пјевач рекао на конференцији за новинаре, ове године се Међународни дан несталих обележава у тишини како би се указало да је "пала тишина на проналажење њихових најближих".

Указао је да су ове године на Косову и Метохији ексхумиране и идентификоване 34 особе од којих само четири особе српске националности, док у Хрватској није било ексхумација и идентификација ове године.  

Након конференције, чланови породица несталих кренули су у шетњу до Споменика координације у Ташмајданском парку где су положили венце и цвеће, а на челу колоне носе теранспарент на коме пише: "Где су нестали?"

Поводом Међународног дана несталих, директор Канцеларија за КиМ Марко Ђурић рекао је да очекује да у наредном периоду Београд и Приштина начине одлучнији помак ка српско-албанском помирењу тако што ће, без изузетка, утврдити судбину свих особа које се и даље воде као нестале. 

Марко Ђурић је у писаној изјави указао да је од завршетка ратних сукоба на Косову и Метохији протекло више од једне и по деценије, али да стотине породица из наше јужне покрајине и даље очекује да истина о судбини њихових најмилијих буде расветљена.

Косовски министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић изјавио је да и српска и албанска страна морају да раде на решавању проблема несталих.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) затражило је да се реши случај нестале новинарске екипе Радио Приштине Ђуре Славуја и Ранка Перинића. НУНС је саопштио да треба да се утврде и околности под којима је та новинарска екипа нестала.

Председник Међународног комитета Црвеног крста Питер Маурер рекао је, поводом Међународног дана несталих, да је ово трагедија која погађа милионе, али се о њој мало пише те да је таква равнодушност узнемирујућа.

"Власти морају да покрену политичку вољу неопходну за пружање одговора породицама. Потребно је да се предузму кораци како би се спречили нестанци и да се прикупе све расположиве информације кад дође до нестанака људи, јер, у неком тренутку, ове информације могу да помогну и дају одговоре породицама и другим блиским особама", истиче Маурер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво