Обука наставника за борбу против трговине децом

Циљ пројекта "Превенција трговине децом и младима у образовању" је да се просветни радници обуче да препознају децу жртве трговине људима и о томе обавесте надлежне институције како би им помогли. Поузданих података о броју деце жртава трговине људима нема, али се зна да су она лака мета. Пројекат заједно реализују Министарство за рад, борачка и социјална питања, Министарство просвете и хуманитарна организација УНИТАС, а у плану је да до краја године буду обучени просветни радници из 300 школа у Србији.

Ако дете попусти у учењу и често изостаје из школе а родитељи се не појављују да правдају изостанке, ако дете почне непримерено да се облачи и носи скупе ствари или се пак повлачи у себе - неки су од показатеља да се с њим нешто дешава. Искусан наставник, такве симптоме тумачи као озбиљан сигнал за узбуну. Важно је кажу стручњаци, да се брзо реагује како би се детету у невољи помогло.

"И онда крећете даље у акцију да видите да ли је реч о трговини, или је реч о породичном насиљу или о било ком неком облику неког негативног дешавања у животу детета", објашњава Биљана Лајовић, специјалиста школске психологије и један од аутора пројекта.

"Наш је циљ да допремо до деце, да им укажемо на потенцијалне опасности и да на неки начин схвате да морају да се чувају", наводи Бранко Ковачевић из УНИТАС хуманитарне организације.

Деца жртве трговине људима приморана су на просјачење и принудни ради али их и сексуално експлоатишу и приморавају на кривична дела, јер као млађи малолетници, не могу кривично да одговарају.

"Држава јесте оформила механизам, процедуре, унапредили смо нормативни оквир, међутим све то треба ставити у функцију. О овој појави мора се причати, мора се разговарати", објашњава Сања Кљајић, директорка Центра за заштиту жртава трговине људима.

Од почетка године пријављено је 29 могућих жртава трговине људима, а међу мигрантима 27. Деца која путују без пратње одраслих, најчешће су жртве.

"Ово нису мале бројке, ово су бројеви који су дошли до система и прошли кроз систем. А колики је број оних који нису пријављени односно колики је број оних који уопште не разумеју да су предмет трговине људима или да имају могућност да кажу не. Не може се проблем о трговини људима који је повезан и са бројним другим проблемима решавати само у једном министарству", наглашава Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Током прошле године, евидентирано је 40 особа које су биле жртве трговине људима. Тај број, упозорава ресорни министар, могао би да буде премашен ове године. Највише њих је сексуално експлоатисано, али су коришћени и за принудан рад, за кривична дела а забележен је и један случај незаконитог усвојења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи