Меморијална академија за страдале и прогнане у "Олуји"

"И Срби су жртве" назив је меморијалне академије којом је у Сава центру обележен Дан сећања на страдале и прогнане Србе током хрватске војно-полицијске акције "Олуја".

Академија је почела извођењем химне Србије "Боже праве", као и минутом ћутања за све српске жртве.

У уметничком програму учествовали су ансамбл "Видовдан", певачка група "Српски гласови", као и Културно-уметничко друштво "Крајина", који су извели традиционалне духовне песме.

Глумци Јасмина Стојиљковић, Маја Колунџија и Иван Вучковић говорили су драмски текст "Ђе ћемо сада", као и Исповест крајишке мајке, Разговор са кнезом Лазаром и Беседу проте Недића.

Дан сећања на страдале и прогнане Србе током "Олује" обележен је парастосом у Цркви светог Марка и полагањем венаца на споменик жртвама страдалим у ратовима у бившој Југославији од 1991. до 2000. године.

У подне је кренула и шетња од Цркве светог Марка до Сава центра, огласила су се црквена звона на свим црквама СПЦ, а у појединим градовима и сирене.

Парастосу и полагању венаца присуствовали су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, представници удружења породица несталих и избеглих, као и бројни грађани.

Парастос је служио викар патријарха владика Арсеније који је поручио да се 5. август не сме заборавити, наводећи да сви народи на овим просторима своју будућност треба да граде на миру и толеранцији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије