Двадесет прва годишњица "Олује"

У војној операцији "Олуја", која је почела 4. августа 1995. године на подручју Републике Српске Крајине у Хрватској, убијено је или нестало око 2.000 Срба, а протерано око 220.000.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у готово потпуно напуштен и претходно жестоко гранатиран Книн, у којем је пре "Олује" живело више од 90 одсто Срба. За само неколико дана, сломљен је отпор Српске војске Крајине, која је на подручју Книнске Крајине бројала око 30.000 војника.

Са територије Републике Српске Крајине кренуо је талас избеглица у којем је било више од 200.000 људи. На путу ка Србији и Републици Српској избегличке колоне су стално нападали хрватска артиљерија и војно ваздухопловство.

У Крајини су остали само цивили, који су били изложени терору и после формалног завршетка операције "Олуја" 7. августа.

Тадашњи командант цивилне полиције мировних снага УН за подручје Книна, генерал Алан Горан, на крају своје мисије написао је у извештају да је полиција УН на том подручју, након доласка хрватских снага, пронашла 128 убијених српских цивила и 73 одсто уништених кућа.

У наставку акције у БиХ, операцијом "Маестрал", хрватске и муслиманске снаге убиле су још 655 и прогнале око 125.000 српских становника из Босне и Херцеговине.

На евиденцији "Веритаса" налазе се имена 837 несталих особа, махом цивила, међу којима је 308 жена. 

"Веритас" наводи да је против крајишких Срба (око 230.000 житеља са око 30.000 војника) ангажовано око 200.000 хрватских војника, од којих је директно у операцији учествовало 138.500 припадника ХВ-а, МУП-а и ХВО-а.

За неколико дана сломљен је отпор Српске војске Крајине (СВК), од којих је 1.500 припадника преживело заробљеништво.

Огњиште је напустило више од 220.000 Срба, док је око 3.200 старих и немоћних, који нису хтели или могли да напусте свој дом, на силу послато у логоре за цивиле.

Негирање оптужби о етничком чишћењу

За време Туђмановог режима, хрватске власти су негирале оптужбе о етничком чишћењу и одбијале сарадњу с Међународним судом за ратне злочине у Хагу, тврдећи да је реч о легитимној војној операцији против побуњеника. Званични став Хрватске био је да није било разлога да Срби који нису били умешани у ратна дејства напусте то подручје.

Хрватске власти су доцније прихватиле сарадњу и Хашком суду су доставиле на десетине обрађених случајева најтежих злочина почињених током и након војно-полицијских акција "Бљесак" и "Олуја".

Хашки трибунал је јула 2001. отпечатио оптужницу против пензионисаног хрватског генерала Анте Готовине, који је био командант те операције. Готовина је од тада био у бекству све до хапшења у Шпанији 7. децембра 2005, када је изручен Трибуналу.

Годину дана раније, том суду су се предала друга двојица генерала, Иван Чермак и Младен Макрач, који су оптужени за прогон, депортације и присилно премештање, пљачку, безобзирно разарање насеља, убиства, нехумана дела и окрутан третман током и након операције "Олуја".

Оптужница против Готовине је одлуком Претресног већа Трибунала спојена са оптужницом против друге двојице генерала.

Априла 2011, Готовина је осуђен на 24, а Младен Маркач на 18 година затвора, док је генерал Иван Чермак ослобођен кривице. У пресуди Анти Готовини, Хашки трибунал је утврдио да је операција "Олуја" у лето 1995. била удружени злочиначки подухват с председником Фрањом Туђманом на челу, смишљен да протера српско становништво из Книнске Крајине, што је био навод оптужнице.

У новембру 2012, Апелационо веће Хашког трибунала ослободило је хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача кривице за прогон српског становништва из Книнске Крајине 1995. поништивши првостепену пресуду, након чега су они пуштени из притвора.

Према коначној пресуди, операција "Олуја" није била удружени злочиначки подухват у циљу протеривања Срба из Книнске Крајине. Ослобађајућа пресуда изазвала је еуфорију у Хрватској, а хрватски градови су се утркивали у додељивању титуле почасног грађанина Анти Готовини.

У Србији је та пресуда изазвала шок и разочарање. Ослобађајућом пресудом разочаран је био и главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц, а бивша главна тужитељка тог суда Карла дел Понте изјавила је да је "шокирана" ослобађајућом пресудом Готовини и Маркачу и истакла да осећа пуну солидарност са српским жртвама над којима је злочин почињен.

број коментара 73 Пошаљи коментар
(четвртак, 04. авг 2016, 19:46) - anonymous [нерегистровани]

Zalosno

Zalosno po Srbe i strasno od strane EU da ni jednom u vestima nisu spomenuli da su na danasnji dan Srbi masovno proterani sa vekovnih ognjista i poubijani od strane hrvatske vojske. Srebrnicu ne zaboravljaju da spomenu

(четвртак, 04. авг 2016, 18:31) - Milan [нерегистровани]

milan.taborin@triera.net

Hrvatska se nikada nije odrekla politike NDH i Ante Pavelića.Nastaviće uvek sa tom politikom i uvek će Srbiji praviti smetnje i probleme na svakom koraku, ali ostaje zapanjujuće zašto srpska politika stalno kleči i moli, te se više puta izvinula za zločine koje su počinili Hrvati Jednom za sva vremena srpska diplomatija mora da shvati sa kim ima posla i preduzeti mere reciprocitet.Oni su počinili neviđene zločine nad srpskim stanovništvom u II.s.r, a Jasenovac je bio njihov osmišljeni projekat i kako niko ne postavi pitanje:zašto Jasenovac nije za četiri godine rata napadnut i oslobođen kada se zna da je u njemu bilo 760 ustaških koljača, a u neposrednoj blizini je dejstovalo oko 45.000 partizana na udaljenosti 5-50 km. Zašto, zašto, zašto nije sprečen taj zločin nad Srbima i strahote koje su doživeli. Znano je da se je Tito više puta sastajao tajno sa Antom Pavelićem i da nije nikada posetio Jasenovac i o tome se nije bilo poželjno govoriti. I sada se o tome premalo govori i izbegava.ali ostaje problem kada će to naši Srbi jednom shvatiti i postaviti to pitanje u svim institucijama EU, OUN i SB i tražiti konkretnu odgovornost za tu hrvatsku zločinačku politiku.Neumesno i nepristojno je bilo izvinjavati se Hrvatskoj i ići na inauguraciji Kolinidi Grabar koja sa užitkom i nadahnućem nastavlja i sprovodi politiku NDH i Ante Pavelića uz korigovanu metodologiju.U takvoj situaciji je veoma sporno i problematično ponašanje EU, a posebno zabrinjava njeni tolerantni stav do svoje članice Hrvatske.Srbije mora od EU, OUN i SB zahtevati da prisile Hrvatsku na povratak proterani Srba, povratak oduzete i otete imovine, plata i penzija.Postavlja se pitanje:zašto se godinama to čekalo i traljavo rešavalo i pasivnost srpske diplomatije.Očigledno da su u pitanju veoma jeftini i mizerni poeni nekih srpskih političara.Ponašanje Hrvatske prelazi sve normalne okvire i to je višak bezobrazluka!!!

(четвртак, 04. авг 2016, 17:55) - anonymous [нерегистровани]

re: Jeca...

to se vise nece ponoviti jer su nas unistili u jasenovcu I drugim jamama, pa oluji I bljesku tako da nas Srba u hrvatskoj skoro da I nema a sto I ima uglavnom je staracko stanovnistvo......

zalosno ali istinito .....mi Srbi iz hrvatske najvise smo stradali u svim ratovima na podrucju bivse YU.....

(четвртак, 04. авг 2016, 17:51) - anonymous [нерегистровани]

a sta bi rekla na to gdja Kocijancic....

dali je vidjela ovu sliku? kako to da nas I dalje svrstava u isti kos sa Hrvatima nakon ovakvog zlocina koji svijet nepamti ----u samo oko 2 dana preko 220 000 napusta svoja ognjista I ide u nepoznato....a za njima hrvatske bombe I naoruzani hrvatski masakreri.....
genocide, cisti genocide I nazovite to vec jednom pravim imenom.....

(четвртак, 04. авг 2016, 17:47) - anonymous [нерегистровани]

e da....sjecam se tih dana....

poput divljih zvjeri navalili na nas Srbe.....svijet poludio I nigdje nam nije dao mira samo zato sto smo Srbi....
zapad podrzao svoje katolike I saveznike iz 2.svj. rata......
radio I tv preplavljen lazima o Srbima I krivici......

eto kolona nelaze....ni krivi ni duzni starci, zene I djeca napustaju svoja stoljecnja ognjista samo zato sto su Srbi.....
zapad podrzava....sramota I nazovite to vec jednom pravim imenom -----genocide....

(четвртак, 04. авг 2016, 16:53) - :-| [нерегистровани]

Genocid


Ako je Rusija toliko veliki prijatelj Srbiji zašto ne proglasi barem masovna ubistva Srba između 1941-1945 genocidom ako već ne i "Oluju", kao što je Njemačka proglasila masovna ubistva nad Jermenima genocidom?

(четвртак, 04. авг 2016, 16:23) - Zeljko [нерегистровани]

Sta bi bilo kad bi bilo

Plan Z4 nije uopste bio optimalan plan za Srbe u Hrvatskoj, sa statusa konstitutivnog naroda bi bili svedeni na manjinu i ta "autonomija" pod planom Z4 bi bila destruktivna po srbe pod ustaskim rezimom. Cela poenta je sto Srbi nisu zeleli da uopste pripadaju fastistickoj drzavi na prvom mestu. Mozda se ne bi desila Oluja ali bi svakako taj narod bio nateran ili da se asimilizuje ili da napusti Hrvatsku. Tema isuvise kompleksna da se opise u par recenica, ali svakom treba da bude jasno da Z4 deluje primamljivo samo zbog rezultata oluje, da se oluja nije desila bilo bi diskutabilno pricati o planu Z4 kao dobrom planu po Srbe iz Hrvatske.

(четвртак, 04. авг 2016, 16:20) - Petar [нерегистровани]

Slavim

...da sam od tog dana pa nadalje normalno mogao putovati iz Zagreba za Split/Dubrovnik, a ne da prelazim granicu u svojoj rođenoj zemlji. Ne slavim smrt i ubijanje. Pa jel vi možete da napravite razliku između zločina i nepravde, zar ste toliko selektivni i bez trunke samokritike. Može sram da vas bude za ovako licemjerje, sjajno se uklapate u ustaški koncept da je 'dobar Srbin mrtav Srbin'.

(четвртак, 04. авг 2016, 15:31) - anonymous [нерегистровани]

RE: Oluja sa Zapada?

Vi se možete vratiti kada hoćete sa zapada a mi ne!
U tome je razlika.
I vi se možete izjašnjavati da ste Hrvati iz Primoštena i Makarske ili Srbi iz Šipova ( kako geopolitički vjetar dune) a mi Srbi iz Dalmacije NE!
E u tome je razlika.

(четвртак, 04. авг 2016, 15:10) - anonymous [нерегистровани]

Da li bi bilo Oluje da je prihvacen plan Z4

Da li bi doslo do Oluje da su Srbi u RSK prihvatili predlozeni plan Z4 koji im je davao siroku autonomiju u Hrvatskoj i kojim bi Hrvatska skoro dobila pokrajinu u svom sastavu.