Теодосије најавио обнову Цркве Светог Николе код Призрена

Епископ рашко-призренски Теодосије најавио је на слави у манастиру "Светог Архангела" код Призрена почетак обнове порушене Цркве Светог Николе која се налази у манастирском комплексу. Цркву је подигао српски цар Душан.

"Данашња слава и празник нека буду камен темељац за обнову цркве Светог Николе која чека обнову и, ако Бог да, овог тренутка започнемо са обновом", рекао је владика Теодосије у беседи након литургије и захвалио се свима који помажу опстанак и обнову цркава и народног живота на Косову и Меохији.

Теодосије је истакао да је потребно сачувати светиње и обновити оно што смо примили и оно што су други људи попалили и порушили.

"Нашом љубављу и вољом, а Божјом силом да обновимо и ову светињу, да се у њој сабирамо, на темељу на ком ћемо градити све што је добро, часно и поштено, и што су наши преци држали и сачували и нама предали", рекао је Теодосије.

Црква је уништавана након доласка Турака и од ње су сачувани високи зидови. Међу њима су, након погрома 17. марта 2004. монаси држали богослужења, а део храма је био покривен шаторским крилом.

Сада се у обновљеном делу манастира служи у капели која има 20 квадратних метара и она може да прими мали број верника и посетилаца.

"Ово место је извор светлости и наде, велика је привилегија бити ту", рекао је заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Жељко Јовић и додао да "ово место говори ко смо били и шта би могли да будемо" као и да се оно "може сачувати љубављу, чашћу, достојанством и моралом који смо сви помало заборавили".

Манастирској слави у Св. Архангелима присуствовао је велики број верника, расељених Призренаца, гостију из Грчке, Црне Горе, Републике Српске и из градова централне Србије.

број коментара 0 Пошаљи коментар