Пут после 183 године спојио Доње и Горње Трудово

Требало је да прођу скоро два века да би нововарошко село Трудово, подељено границом установљеном између Кнежевине Србије и Турске царевине 1833, спојио пут и неприродно одвојени делови села приближили један другом. Деоницу дугу три километра, недалеко од викендица подигнутих на плацевима које су поклонили, мештани су пробили заједничким радом и сопственим средствима, верујући да ће сада свима бити боље.

Ко није имао новца за булдожер, приложио је овцу или јагње. А радили су сви, ударнички, и за петнаестак дана, пут између Горњег и Доњег Трудова је отворен, па комшије не морају да носе ужину када крену једни код других.

"Живели смо добро, као браћа, али нисмо могли ићи ни на кафу један другом. Око 60 километара требало би да идемо около, преко Нове Вароши, па да дођемо код комшија", наводи мештанин Вадан Чоланић из Доњег Трудова.

Драго Топаловић истиче да су пут морали сами да направе, онако како су могли.

Пут је важан и због трговине, откупљивачи су невољно из једног путовали дуго до другог Трудова и често одустајали. Из Доњег Трудова, опет откако је изграђена брана Кокин Брод и језеро потопило пут, све је било предалеко.

"Да нам ураде бар до центра села асфалт, то је можда нека три до четири километра, све би било другачије. Имамо много људи који се враћају, долазе јер остају без посла", наводи Јордан Џекулић из Горњег Трудова.

И у туризму, пут је главна ставка.

"Природа, људи у овом крају, све ме то привукло, али ауто сам по овим лошим путевима уништио начисто, сад је само за отпад", истиче Предраг Терзић из Лазаревца.

"Сви мештани су много добар народ и нудили су ми плацеве овде бесплатно. Пристао бих сутра да дођем овамо, верујте, само да има добар пут и мало боља струја", наводи Томо Вићентијевић из Вреоца.

Стотину домаћинстава под Чемерницом уложило је око 260.000 динара. Пробили су некадашњу границу решени да буду прва села која се удружују и развијају, а не нестају са географске карте. Сада је на потезу општина која је урадила километар асфалта од Јасенова до Ојковице и 4,5 макадама од Штиткова до Трудова, а обећавају помоћ и за овај пут. Трудовчани кажу – крајње је време.

Остали аутори: Јелена Божовић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. јул 2016, 07:55) - Ocevidac [нерегистровани]

Trudovo

Za onu lepotu i cistinu vazduha na 1200 m vredi uloziti svaki dinar opstinski a ne samo asfalt....

(петак, 22. јул 2016, 20:22) - anonymous [нерегистровани]

Koraci

Njihov ulazak u Evropu !