Усвојен Правилник о процедурама за утврђивање плагијата

Сенат Универзитета у Београду усвојио је Правилник којим су дефинисане јасне процедуре како се утврђује да је неки писани рад плагијат и мере које изриче декан факултета, а које могу бити и одузимање звања.

Проректор УБ Живан Лазовић каже да оног момента када се посумња да је неки рад плагијат, матични факултет формира етичку комисију, која затим иницира формирање стручне комисије на факултету, где једног члана даје веће групација, а два члана сам факултет.

"Стручна комисија када заврши рад подноси извештај етичком комитету, а он обавештава наставно - научно већу и декану. Уколико се утврди да је рад плагијат декан је обавезан да изрекне меру. Уколико је реч о докторату и неко стекао звање на тај начин, декан му одузима звање", рекао је Лазовић новинарима након седнице Сената.

Уколико су незадовољни одлуком стручне комисије, како каже, може да се покрене другостепени поступак пред Одбором за професионалну етику на нивоу универзитета који формира комисију.

"На Одбору за професионалну етику је да донесе непристрасну одлуку и суд када је реч да ли је неки рад плагијат", наглашава Лазовић.

Мере одговорности предвиђене су и за оне који доприносе прекршајима, али и против оних који неког неосновано оптуже за плагијат.

Ректор УБ Владимир Бумбаширевић каже да ће сви поступци који су у току бити третирани по овом правилнику, који након усвајања на Сенату треба да буде објављен у универзитетском гласнику.

Бумбаширевић није могао да прецизира када ће бити вођен поступак за утврђивање да ли је докторат градоначелника Београда Синише Малог плагијат.

Сенат је, осим Правилника о поступку утврђивања неакадемског понашања у изради писаних радова, усвојио и Кодекс професионалне етике УБ и Правилник о раду етичких комисија и одбора за професионалну етику УБ.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 22. јун 2016, 19:09) - anonymous [нерегистровани]

Hajmo sad ponovo

Da razresimo neke stvari.