Србији недостаје 15.000 ИТ стручњака

Извоз софтвера из Србије премашио је раст извоза пољопривреде, због чега информационе технологије могу да буду велика шанса за бржи економски раст, оцењено је на округлом столу "ИТ кадрови-потенцијал или препрека за развој".

Процене су да ће за пет година у Европској унији недостајати 900.000 ИТ стручњака међу којима нису само програмери, а у Србије више од 15.000 стричњака тог кадра, рекао је помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација Сава Савић.

На скупу који је организовала еКапија истакао је да дигитализација окружења захтева више од 90 одсто послова, међу којима је познавање дигиталних вештина и коришћњења рачунара, и да то министарство улаже средства за развој дигиталног предузетништва.

Додао је да Србија извози око 700 милиона софтвера, а у ту цифру улазе и инфроматичке услуге које наше ИТ компаније пружају широм света.

"У овој години Министарство је одвојило новац за развој пројеката који ће омогућити доквалификацију незапослених жена у области ИТ сектора јер су оне мање заступљеније у односу на мушкарце у тој индустрији", рекао је Савић.

Главна и одговорна уредница еКапије Татјана Остојић је истакла да се на факултетима техничких наука у Србији годишње школује око 1.000 студената, што је недовољно за потребе ИТ сектора.

"Иако је у Србији видљив развоја ИТ сектора, што показује и број компанија које долазе, у будућности се предвиђа недостатак потребног кадра за ту област", рекла је Остојић.

У Влади одговорност пребацују на факултете - кажу они по смеровима распоређују број студената који студирају о трошку државе. 

"Пример аномалија је ЕТФ у Београду где ми као држава расписујемо квоте по установи и онда одређену квоту добију буџетска места, добије установа и сва та буџетка месета пребаце на оно што није ИТ", каже помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Милован Шуваков.

Помоћница министра просвете Снежана Марковић је нагласила да алгоритамски начин размишљања мора да почне да се развија раније и да су данашња деца дигитално спремна, али не и дигилно компететна због чега се мора радити на побољшању школског система у информатичкој области.

"Истраживање које је прошле јесени рађено међу ученицима осмих разреда показало је да је 60 одсто њих није тачно одговорило на питања из предмета информатика и рачунарство, да 50 одсто њих никада није употребило рачунар за учење а да за компјутером проводе пет сати радним данима, а седам сати викедном", рекла је Марковићева.

Додала је да је нови програм образовног система био на дневном реду Националног просветног савета 7. јуна и да су се наставници противили савременом програму, али да ће он бити прва тачка на седници 27. јуна.

Директор ИЦТ кластера Војводина Милан Шолаја је рекао да просечна плата запосленог у ИТ индустрији износи око 1.200 евра и да има потенцијала да се у тој области запосли од 10.000 до 200.000 људи.

За разлику од економиста и правника, географа или историчара, ИТ стручњаци на посао ни у Србији не чекају дуго без обзира на то да ли имају факултет.  

"Добра ствар је што је ИТ светла тачка у Србији. У 'Мајкрософт' рачунском центру у Србији ради 170 стричњака за ту област. Стварно смо успешни можемо и 10 пута више, али треба нам 10 пута више инжењера", каже Милан Новаковић из Развојног центар "Мајкрософта" за Србију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи