Срби у Витини мањина у свом завичају

Витина, варошица на самом југу Косова и Метохије некада је била мирно место у којем су живели Срби и Албанци. Током јуна 1999. године због албанског насиља више хиљада становника српске националности напустило је Витину, па данас у том месту живи тек око 80 Срба.

Уз Биначку Мораву у Витини црква Свете Петке, основна школа и неколико српских породица. У свом завичају постали су, кажу, мањина и често им албански суседи говоре да су непожељни. 

Станку Мирковић затичемо саму и узнемирену. Она каже да није безбедно.

У некада Обилићевој, сада у улици такозване ОВК девет чланова породице Живковић. Обновили су спаљену кућу, и покушавају да забораве страхоте које су претрпели у мартовском погрому 2004. године.

"Пошто је све 17. марта изгорело, кућа спаљена, нестало је све. Поред свега тога што је било спаљено једино сам могла да нађем фотографије. Све је могло да се надокнади, да се купи и да се стекне али ово више не могу", каже Гордана Живковић из Витине.

Предраг Живковић из Витине каже да је живот тежак, нарочито за децу јер немају где да изађу.

Надомак Витине је Клокот Бања у чијем склопу и сада ради фабрика минералне воде. У бањском комплексу радило је више од 200 радника српске националности. За њих сада нема места. Поред старе саграђена је и нова бања. Сви привредни објекти су узурпирани и присвојени.

"Постојала је велика фабрика за ове прилике Инекс која је упошљавала преко 600 људи до 1999. године. Такође је био комплекс Агромораве која је имала у свом поседу преко више стотина хектара обрадиве земље. Без помоћи државе Србије и ови људи тешко ће опстати", каже Митар Станојевић.

У Витинској парохији данас живи око 3.000 Срба, у самом Клокоту које је сада мешовито село око 150 српских породица.

У основној школи "Свети Сава" у Клокоту 102 ученика. У Витини и њеној околини Срби су се одржали само у шест села. У многим местима становника српске националности више нема. А у оближњој Летници, у којој живе Хрвати остала су углавном старачка домаћинства.

 

Остали аутори: Светлана Вукмировић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 13. јун 2016, 00:18) - anonymous [нерегистровани]

cutke

Zivim na Kosovu i Metohiji i znam kako je tezak zivot ovde ( Orahovac ), pre par minuta albanski automobil je naleteo na nas 10. koji smo se zatekli na ulici, prijavljujemo policiji, ispadamo da smo mi krivi sto nas nije pregazio i sto smo se sklonili ( sa trotoara ), svaki slucaj koji se prijavi se isto tretira ( jer postoji uverenje kod albanaca da je sasvim dovoljno sto su nas pustili da zivimo ovde pa treba malo da se "trpi").

Od Briselskog sporazuma, mi umesto da lakse zivimo nama je jos teze !

Prilikom pokazivanje srpskih dokumenata policiji, prete nam oduzimanjem istih i pisanjem velikih kazni i govore nam da te dokumenta treba da se bace a nasi politicari nas ubedjuju da je sve to dogovoreno odnosno da se priznaju !?

Jedno je istina, jedino ako se Srbija vojno osnazi onda ce nama biti bolje na Kosovu

(недеља, 12. јун 2016, 21:47) - Srpska posla! [нерегистровани]

@Braćo Srbi

Sto se ti ne selis tamo!?-Hiljade sela u Srbiji su napustena a ljudi na Kosovu svakodnevno strahuju za goli zivot!!!

(недеља, 12. јун 2016, 21:04) - anonymous [нерегистровани]

Braćo Srbi

ako je ikako moguće da ostanete tamo,
znamo da nije lako i da ste pravi heroji!
Doći će kraj zapadnoj sili i hegemoniji pa će naše Kosovo opet biti pod našom kontrolom.