Николић: Архиви су идентитетске институције државе и друштва

Председник Републике Србије Томислав Николић изјавио је у Новом Саду да су архиви, међу њима и Архив Војводине, идентитетске институције државе и друштва, те да су објективност, непристрасност, па и храброст, мера професионалности архивиста.

"Архивисти морају струком да се одупру сваком притиску без обзира на то одакле долазио, а коме је циљ манипулација сведочанством или прикривање или искривљивање чињеница", рекао је Николић на свечаном обележавању 90-годишњице постојања Архива Војводине.

Том приликом отворио је и изложбу "Најстарија архивска документа у Архиву Војводине 12-17. век" постављену у част тог јубилеја.

Према његовим речима, архиви чине део светске културне баштине као темељна одредница сваке националне културе и не само да доприносе очувању и неговању културне и историјске грађе, већ дориносе осећању националног идентитета савременог грађанина.

Мисија архива, како је истакао Николић, обухвата и индивидуална трагања за истином и заједничке идеале културе.

"Знање историје требало би да буде реалан културни квалитет данашњег човека зато што нам слика о појединцу и колективу, у повесном контексту, омогућава да искреније спознамо себе и друге, да проширујемо видике, отварамо путеве разумевања, толеранције, уважавања различитости", сматра председник Србије.

Нагласио је да је рад архивиста тежак и одговоран, али да је недовољно признат и познат, да је за то занимање потребна велика стручност, преданост, стрпљење, истрајност и велика жеља за сталним стицањем нових знања.

Николић је Архиву Војводине посебно честитао на издавању књиге "Пут документа" коју су приредили Весна Башић и Зоран Стевановић, архивисти тог Архива, којом је, како је рекао, српска култура, архивистика и служба заштите добили најлепши поклон за деведесети рођендан Архива Војводине.

Поводом 90-годишњице успешног рада Архива Војводине председник Николић је одликовао ту институцију којој ће одликовање бити уручено на Сретење, Дан државности.

Обележавању јубилеја Архива Војводине поред председника Србије присуствовали су и предсеник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, дирктор Матице Српске Драган Станић, ректор Новосадског универзитета Душан Ковачевић, покрајински секретар за културу Славиша Грујић и други.

У име Архива Војводине гостима је захвалио директор Архива Бранимир Андрић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије