Протест због Савамале и испред РТС-а

Иницијатива "Не да(ви)мо Београд" организовала је протест испред Скупштине града Београда због рушења објеката у Савамали, уз захтев да сви одговорни за рушење поднесу оставке. Након протеста уследила је шетња у знак подршке новинарима, а окупљени су се зауставили испред зграде Радио-телевизије Србије.

Протест "Чији град? Наш град!" почео је минутом ћутања којим је одата почаст чувару објеката у Савамали Слободану Танасковићу и сведоку рушења, који је преминуо на Војномедицинској академији.

Потом су се са импровизоване говорнице окупљенима обраћали представници "Не да(ви)мо Београд", невладиних организација и гости иницијативе из Ниша и Краљева.

Радомир Лазовић из Иницијативе "Не да(ви)мо Београд" поручио је да власт неће имати мира јер "Београд није мали" и истакао да се они не плашšе и да неће да ћуте.

Захвалио је представницима грађанских покрета из Краљева, Ваљева, Новог Сада и Ниша који су подржали данашњи скуп.

"Наши су градови унакажени, а људи очајни али нам је најтеже и највише нас боли што се ћути", рекао је Лазовић и додао да иницијатива зато и поздравља новинаре који неће да ћуте.

Навео је и да иницијатива подржава оне који постављају питања, "оне који се смеју док премијер прича бајке и оне који траже праве одговоре".

"Порука је иста за све - не плашите се, одуприте се", рекао је Лазовић често прекидан скандирањем окупљених "оставке, оставке".

На скупу су затражене оставке градских челника.

Окупљени су носили транспаренте "Неће вам проћи", "Ко се боји Малог још?", "Скините фантомке", "Фантоми из Скупштине", "Вучић све зна", "Због слободе", "Пале су маске, када ће и Влада", као и мале заставице са натписима с једне стране "Чији је град?" и друге "Наш град!".

Са импровизованог разгласа испред градског парламента непрестано се пуштала музика, ту су били и бубњари, а око 18 часова био је испуњен цео плато испред Скупштине града.

Окупљени су са собом носили балоне, многи од њих имали су и пиштаљке и друге сличне ствари којима су желели да искажу своје противљење свему што се дешавало у ноћи између 24. и 25. априла у Херцеговачкој улици.

Поред грађана протесту су се прикључиле јавне личности као и представници опозиционих странака, међу њима и Борис Тадић, Зоран Живковић, Санда Рашковић Ивић, Ђорђе Вукадиновић.

Након завршетка протеста окупљени су кренули у шетњу у знак подршке новинарима, којој су се прикључили и медијски радници на позив Независног удружења новинара Србије.

Колона је прошла Тргом Николе Пашића поред зграде Вечерњих новости, Нушићевом и Светогорском улицом поред зграде Политике и зауставила се у Таковској, испред зграде Радио-телевизије Србије.

Ту им се са говорнице на камиону обратила новинарка Јована Глигоријевић, која је рекла да се поред "ноћних рушења" догађају и "ноћне смене" у РТВ, који је назвала "јединим правим јавним сервисом у Србији".

Један представник иницијативе је критиковао рад других медија, те изнео тврдњу да новинаре "позивају Сузана Васиљевић и Александар Вучић" и говоре им шта да пиšшу.

Скуп је превентивно обезбеђивала полиција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара