Парада поноса заказана за 18. септембар

Бобан Стојановић из Организационог одбора Параде поноса најавио је да ће Парада бити организована 18. септембра од Славије до Трга Републике.

Стојановић је на скупу "Хомофобија у Србији - куд плови овај брод" истакао да је важно што ће Парада бити одржана на новој рути, односно што ће проћи централним градским улицама и бити знатно дужа.

"Верујем да Прајд неће бити доведан у питање ни ове године", рекао је Стојановић.

Наводећи да се ствари мењају и да су постигнута важна достигнућа он је истакао да је 2015. година била историјски важна за ЛГБТ покрет јер је одржана друга Параду поноса за редом што се није десило у последних 15 година.

"Тек прошле године смо успели да направимо другу узастопну параду која је прошла мирно, уз велико обезбеђење, али без инцидената и организованих група које би нападале скуп", рекао је Стојановић.

Како каже, поред успеха на политичком плану, има још један значајан, а то је доказ да грађани у овој земљи могу да достуигну и изборе се за нешто.

"Парада поноса је доказ да ако смо упорни и знамо шта хоћемо и где идемо можемо да оставримо оно што желимо", рекао је Стојановић додајући да је ефекат параде тај што је пробила лед у институцијама које су много више отворене за сарадњу са ЛГБТ организацијама, али и саме реализују бројне пројекте које се тичу ЛГБТ права.

Из Иницијативе за људска права Анита Митић рекла је да постоји одређена забринутост што, како је истакла, имамо отворене десничарске партије са знацајним броја посланика који ће седети у парламенту.

"Двери су целу своју политичку каријеру засновали на противљењу Прајду", упозорила је Митић додајући да је важно шта ће се говорити у скупштини.

Она је позвала и лидера Двери Бошка Обрадовића да подржи права ЛГБТ особа на слободу окупљања.

"'Парада поноса је врло значајан догађај јер је то борба свих нас а не само ЛГБТ заједнице већ свих људи који са баве људским правима", рекла је Митић.

Саша Гајин из Центра за унапређење правних студија рекао је да је важно донети два правна акта којим би се побољшао положај ЛГБТ особа.

Према његовим речима, неопходне је донети закон о признавању истополних заједница, а парламент би требало да се позабави и заштитом права транс особа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије