Дејану Ђуровићу награда РТС-а за лепоту говора "Радмила Видак"

Овогодишња награда РТС-а за лепоту говора "Радмила Видак" припала је Дејану Ђуровићу, дугогодишњем радијском и телевизијском водитељу, чији је глас оплеменио бројне емисије Радио-телевизије Србије.

Жири за доделу ове награде прегледао је приспеле предлоге и једногласно одлучио да се 2016. године награда додели Дејану Ђуровићу.

Својим уверљивим, привлачним и препознатљивим гласом, Дејан Ђуровић је више од 30 година водио слушаоце Београда 202 кроз класичну музику у емисији "Драгстор озбиљне музике".

Гледаоци телевизије уживали су у његовом гласу, који је 15 година бојио култну телевизијску серију "Опстанак".

Дејан Ђуровић је, између осталог, четврт века водио телевизијске емисије "Суботом увече" и "Недељом увече", посвећене уметничкој музици. Његова правилна дикција и артикулација, јасно и складно казивање, прикладан језички стил, пажљив избор речи, уважавање саговорника и отмена спонтаност у изразу учинили су да он постане и остане мера доброг говора и језика у медијима.

Жири за доделу Награде за лепоту говора "Радмила Видак" чинили су лингвиста Владо Ђукановић, председник жирија, и лекторке Радио-телевизије Србије Олга Бабић и Јелена Дубајић Пантић.

Награда ће бити уручена у четвртак, 14. априла, у 14 часова, на свечаности у Каменој сали Радио Београда.

Радио-телевизија Србије је ову награду установила 2014. године, а награда носи име Радмиле Видак, првог лектора Радио-телевизије Београд и велике језичке просветитељке, која се деловањем у програмској свакодневици телевизије и радија и у језичком савету РТС-а, истрајно борила за коректност акценатског интерпретирања и стилску лепоту изговорене речи.

број коментара 0 Пошаљи коментар