Недостаци у примени Закона о реституцији

После пет година од доношења закона о реституцији, грађани се жале да остају кратких рукава.

Биљана Ћосић и Душан Станојевић двоје су од седморо наследника брачног пара који је пред Aгенцијом за реституцију потраживао Хотел Праг, четири стана у Вишеградској улици, кућу у центру Београда, 20 хектара земље у Ветернику. Костићи нису имали деце, па су желели да их наследе комшије, рођаци и једна социјална установа.

Душан објашњава да су власници умрли прошле године у току поступка за повраћај и нису успели за живота да врате имовину. "Нас као наследнике Агенција оспорава", рекао је Душан.

"Пошто ни они нису дочекали враћање – вероватно нећемо ни ми", каже Биљана.

Наследници су се надали измени закона, међутим, ни оне им не иду на руку. Костиће ће, по важећем закону, уместо оних које су желели, наследити држава. Измене закона о реституцији чекају у Влади.

"Измене закона нису суштинске у смислу давања новог права али омогућавају ефикасније остварење постојећег права датим постојећим законом. Бржи поступак ће смањити могућност жалби и тужби и смањиће фрустрацију грађана да тешко долазе до остваривања својих права", рекао је директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић.

Примена закона о враћању одузете имовине, показује и бројне недостатке – већ дуже време упозоравају и у Мрежи за реституцију.

"Закон мора да се измени како би се уклониле оне препреке које су дефинитивно идентификоване а оне долазе не из самих проблема у закону већ долазе због злоупотреба лошег закона од стране оних који су задужени да их примењују", истиче Миле Антић из Мреже.

Искуства земаља у окружењу показала су да је  Закон о реституцији било неопходно мењати више пута током примене.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се