Водостаји се прате, ситуација стабилна, прете клизишта

И даље је на снази ванредна ситуација због падавина и раста водостаја. Све службе су у приправности, ситуација је за сада стабилна, али мештани општина из којих се вода тек повукла страхују од нових киша и подземних вода и клизишта. Реке засад не прете да угрозе становништво. Влада сутра о укидању ванредне ситуације.

18.00 - Влада Србије ће сутра одлучити о укидању ванредне ситуације због поплава, уколико временска ситуација настави да се побољшава, најавио је министар Небојша Стефановић. 

16.05 - Врх поплавног таласа на реци Топлици данас је прошао Прокупље и нема опасности од изливања, рекао је председник Општине Мирољуб Пауновић.

13.50 - Претходних дана поплављено је више од 6.000 хектара пољопривредног земљишта, док су у сточарству штете мање, али држава ће помоћи пољопривредницима да санирају последице, рекла је министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић.

13.30 - Временске прилике у Србији се стабилизују и хидролошка ситуација се смирује, изјавио је директор Републичког хидрометеоролошког завода Србије Југослав Николић.  

11.50 - Стабилни водостаји на рекама Расинског округа. Стагнирају Западна Морава код Јасике и Велика Морава код Варварина.

10.15 - Повлачи се и испумпава вода из поплављених кућа у селима у општини Ранилуг.

08.15 - Вода је у коритима река, а метеоролошке најаве су повољне, каже за РТС помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације Горан Николић и напомиње да би током дана могло да се размишља о укидању ванредне ситуације.

Око 380 домаћинстава у нововарошкој и пријепољској општини јесте без струје, углавном у планинским крајевима. За три дана, колико траје поплавни талас, евакуисана је 171 особа.

Ниво Саве код Београда је тридесетак центиметара изнад линије редовне одбране од поплава.

Водени талас са Косова и Метохије подигао је ниво Ибра у Краљеву за тридесет центиметара, што је знатно испод границе изливања. Корито је прелило само градску плажу. Изворишта у Конаревском и Жичком пољу, из којих се Краљево снабдева водом, нису ни у једном тренутку била угрожена.

Водени талас није значајно подигао ни ниво Западне Мораве у селу Сирча. Ситуација и на обалама те реке је под контролом. Због обилних падавина многи путеви у сеоском подручју су у прекиду, покренуле су и неколико старих клизишта. На Ибарској магистрали од Краљева до Ушћа има и одрона.

На подручју Расинског округа водостаји на рекама су стабилни. У стагнацији су и Западна Морава код Јасике, и Велика код Варварина.

Ниво воде у Јужној Морави код Ђуниса од поноћи је варирао за тридесетак центиметара, непрестано прелазећи границу између редовне и ванредне одбране, али опасности за тридесетак домаћинстава у приобаљу нема.

Према првим подацима комисија за процену штете од последица поплава у Чачку, оштећено је око 100 кућа и помоћних објеката, осам фирми, око 800 хектара пољопривредног земљишта и 59 локалних путева, речено је у градској управи. 

Штаб за ванредне ситуације града Крушевца увео је стално дежурство и предузео све неопходне превентивне мере на заштити људи и добара.

Припремљени су џакови са песком, а мештанима је превентивно подељено 50 пакета флаширане воде за случај да због пораста ниовоа Јужне Мораве подземне воде загаде бунаре.

Према речима Драгана Вуксановића, директора Завода за јавно здравље у Крушевцу, локални водоводи се редовно контролишу, а епидемиолошко хигијенско стање у Ђунису, али и на свим поплављеним територијама у Расинском округу, за сада је стабилно. 

У месту Витковац код Алексинца стање је много боље него претходних дана, јавља дописник РТС-а.

Водостај Јужне Мораве код Варварина од поноћи бележи благи пад и тренутно је у границама редовне одбране од поплава, као и Велика и Западна Морава које стагнирају.  

Врх поплавног таласа на реци Топлици данас је прошао Прокупље и нема опасности од изливања, јер је ниво реке испод нивоа редовне одбране од поплава.

Према речима команданта Штаба за ванредне ситуације и председника Општине Мирољуба Пауновића, висина воде око четири часа јутрос износила је 195 центиметара и прешла је ниво редовне одбране од поплава који износи 175 сантиметара. 

"Захваљујући додатном бедему направљеном од врећа са песком и земљом, успели смо после неколико тешких сати борбе са воденом стихијом да спречимо изливање Топлице у Липарској улици и ромском насељу Мала Губа", рекао је Пауновић на конференцији за новинаре. 

И на Косову и Метохији ситуација са поплавама је озбиљна, најкритичније је у Косовском Поморављу и у општинама Косовска Митровица и Звечан.

Председник општине Ранилуг у Косовском Поморављу Градимир Микић изјавио је да се вода из поплављених кућа у селима Ранилуг, Кормињане и Глоговце повлачи и испумпава, а да током викенда и поред обилнијих падавина није било нових изливања Биначке Мораве.

Микић је рекао да тренутно не постоји реална опасност од новог изливања Биначке Мораве, али да је под водом и даље шест домаћинстава, док се вода повлачи у близини 20 домаћинстава која су на рубу поплавног таласа.

Црвени крст Косова и Метохије упутио је помоћ поплављенима у општини Косовска Каменица, објављено је данас на сајту Црвеног крста Србије.

Како се наводи, помоћ се састоји од две муљне и пет потапајућих пумпи, три сушилице за зидове, једног агрегата за струју, као и чизама, кишних кабаница, ћебади, пластичних канти.

Расподелу помоћи врши Црвени крст Србије.

Штета од поплава ће да се зна тек када се вода повуче. Обилне падавине оштетили су поједине делове деонице Коридора 11 на путу Љиг–Прељина.

Бујица је срушила потпорну конструкцију 450 метара дугог моста код места Брђани, на 110. километру будућег ауто-пута. Да недавно није бетониран, мост би сигурно пао, уверени су извођачи радова.

Такође, штета је причињена на великом броју привредних објеката, као и пољопривредних површина.

Помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације Горан Николић рекао је за РТС да су најављене знатно мање падавине и да у току прошле ноћи није било никаквих интервенција.

Како је рекао, било је изливања локалних потока и речица, али становништво није угрожено.

Подсетио је да су Лучани доживели највећу несрећу, али је поручио да се вода повукла и да су грађани безбедни. 

Николић је нагласио да су све службе на терену, на оним локацијама где је то било потребно према најавама метеоролога. 

Указао је и да су метеоролошке најаве повољне и да је вода у коритима река и, како је рекао, због тога ће се у току дана вероватно размишљати о укидању ванредне ситуације.  

Међутим, иако се не најављују обилније падавине, Николић поручује да морамо да будемо опрезни јер су ове године поплаве рано кренуле. Како је рекао, много тога је урађено на рекама и, према његовим речима, "сада смо безбеднији него пре две или три недеље". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво