Занемарљива кривична дела миграната у Србији

Иако је кроз Србију током прошле и ове године прошло више од 700.000 избеглица број кривичних дела која су починили на територији Србије готово је занемарљив. У Београдском центру за људска права кажу да сваки појединачни случај који се деси не би смео да се злоупотреби и генерализује.

Ове недеље Ирачанин је у центру Београда опљачкао радњу, а затим се сукобио с полицајцем који је покушао да га заустави. То је кажу надлежни, тежак, али један од ретких инцидената. Додају да су мигранти починили мање кривичних дела него домаћи држављани.

"Број тих дела која су углавном туче и да кажемо неке такве врсте, било је неколико пљачки, али су у толико малом броју да су готово занемараљиве. Ради се о неколико дела, али нећемо дозволити да било ко може да мисли да то што му је Србија дозволила да буде гост, може да злоупотреби", каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Према подацима немачке полиције током прошле године мигранти су у тој земљи починили више од 180.000 кривичних дела што је, кажу, за 70.000 више него у 2014.

Две трећине кривичних дела односи се на физичке повреде, пљачке и фалсификовање путних исправа.

Најчешћа успутна станица већини миграната и даље је Прешево. Иако је кроз овај градић прошло више од 700.000 људи, проблема није било.

"Како је време одмицало усавршавали смо процес регистрације и збрињавања тако да су они били све задовољнији, а онда су чули једни од других какава је ситуција у Прешеву и када су видели да је ово све организовано никаквих проблема нисмо имали", каже Слободан Савовић из Комесаријата за избеглице.

Познаваоци прилика кажу да свако кривично дело које учине избеглице не би смело да се злоупотребљава. Сматрају да је разумно очекивати да међу толико избеглица има и оних који су спремни да учине неко кривично дело.

"Сигурно не може да се узме као нека распрострањена појава и вероватно би мотив код тих људи био егзистенцијални минимум који себи треба да обезбеде. Дешава се да на путу потроше сав новац, да буду опљачкани и то не између себе самих већ да их пљачка локално становништво. Дешавли су се случајеви у којима су полицајци узимали мито", истиче Никола Ковачевић из Београдског центра за људска права.

Аналитичари упозоравају да би нови безбедносни проблем могле да буду избеглице које друге земље врате у Србију. Новац су потрошили, а остали су и без наде да ће стићи до бољег живота. Приликом уласка у земљу претресају се и одузима им се све што би могло да послужи као оружје.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи