Читај ми!

Уручена признања заслужним грађанима и институцијама

Председник Србије Томислав Николић честитао је грађанима 15. фебруар, Дан државности, и уручио указе о одликовању 66 личности и институција.

"Част ми је да вам у име свих грађана уручим одличје. О вашем раду и успесима, Конфучије је рекао 'Кад радиш за друге, ради тако посвећено као да радиш за себе'. Само таквом посвећеношћу превазилазите све препреке, у Србији нарочито. Вама честитам заслужена признања, а грађанима Сретење, Дан државности", рекао је Николић у Председништву у Београду.

Председник је додао да би одликованих могло да буде још онолико колико их има, зато што су љубав и рад темељи хуманости.

"Имам част да стојим пред вама у покушају да вам се у неколико реченица захвалим за оно што чините за славу своје Србије и њених грађана", казао је председник.

Навео је и да је мало тачна реченица "председник је одликовао", јер су награђени сами одликовали себе.

"Председник није успео да да свима који су се одликовали, додели одликовања, и зато ћу до краја мандата непрекидно морати да се суочавам са сопственом немоћи да свима који се уздигну доделим одликовање", казао је Николић.

Оценио је и да промоција друштвених вредности и културе награђивања и захваљивања не сме да буде на зачељу, сврстана међу мање важне вредности.

"Колико год нам националног поноса и радости доносили спортисти, толико бисмо иста осећања могли да поделимо и када су у питању уметност и наука само када би ти њихови резултати били видљивији, или чак уопште видиљиви у медијима и нашим разоговорима", изјавио је Николић. 

Николић је Сретењским орденом одликовао 10 институција и редитеља Пуришу Ђорђевића.

Сретењски орден добила је Гимназија у Крушевцу, а у образложењу које је прочитао декан Правног факултета у Београду Сима Аврамовић наведено је да је она "модел грађанске културе".

Сретењски орден добило је и Српско геолошко друштво, Институт "Михајло Пупин", Прва техничка школа из Крагујевца, Природњачки музеј из Београда, Институт за кукуруз "Земун Поље", Математичка гимназија из Београда, Музичка школа "Мокрањац", Библиотека града Београда и Институт за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду.

Председник Србије је златним и сребрним медаљама одликовао 24 личности и институције.

Златном медаљом за заслуге постхумно је одликован кошаркашки стручњак Ранко Жеравица.

Исту медаљу добили су и хуманитарац Арно Гујон, потом америчка политичарка Хелен Делић-Бентли, професор доктор Зоран В. Кривокапић, академик Милован Данојлић, Институт за упоредно право и Културно-уметничко друштво "Шандор Петефи" из Мужље.

Арно Гујон из удружења " Солидарност за Косово" каже да ово одликовање много значи њему, али и волонтерима и донаторима који су пружили подршку у мисији његовог удружења.

Златну медаљу за заслуге добили су и Жан Кристоф Буисон, карикатуриста Југослав Влаховић, џез музичар Душко Гојковић, музичар Звонко Богдан и глумица Мира Ступица.

Звонко Богдан каже да му је, као припаднику националне мањине, изузетна част да прими овакву награду од председника Републике. 

Постхумно је златном медаљом одликован и адвокат Вељко Губерина, а награђени су и доктор Славомир Гвозденовић, професор Мађид Самии и селектор ватерполо репрезентације Србије Дејан Савић.

Златном медаљом су постхумно одликовани и први управник Музеја савремене уметности у Београду Миодраг Б. Протић, као и архитекта Иванка Распоповић.

Сребрном медаљом одликован је Момчило Тодоровић, потом Драги Јелић и Живорад Јелић, чланови Ју групе, као и новинарка и презентерка Донка Шпичек.

"Имала сам разна признања али ово је велико изненађење и велика радост", каже Донка Шпичек, некадашња уредница дечјег програма Телевизије Београд.

"И председник такође воли рокенрол, дефинитивно. Па добро је, он је та рокенрол генерација. Захваљујем се и ја се осећам супер", каже Живорад Јелић.

Сребрну медаљу добили су и професор доктор Стојан Раденовић и Нарциса Кнежевић Шијан, која је одликована за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима.

Орден Републике Србије на ленти добило је 28 председника држава, краљ Марока и председавајућа Комисије Афричке уније Нкосазана Дламини-Зума.

Николић је тим орденом одликовао и председнике Алжира, Анголе, Боцване, Екваторијалне Гвинеје, Еритреје, Етиопије, Замбије, Зеленортске Републике, Зимбабвеа, Јужне Африке, Јужног Судана и Камеруна.

Орден су добили председници Демократске Републике Конго, Републике Конго, Мадагаскара, Малија, Маурицијуса, Мозамбика, Намибије, Нигерије, Руанде, Сао Томе и Принсипе Сејшела, Судана, Уганде, Туниса, Централноафричке Републике и Кеније.

Ерастус Мвенча одликован је Орденом српске заставе првог степена за заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа Србије и Афричке уније.

Припадници Министарства одбране и Војске добили су три Ордена белог орла с мачевима другог степена, 19 Ордена белог орла с мачевима трећег степена, два Ордена за одбрану и безбедност првог степена, 10 Ордена за одбрану и безбедност другог степена, 38 Ордена за одбрану и безбедност трећег степена, једну златну медаљу за заслуге, седам сребрних медаља за заслуге, три златне медаље за ревносну службу и 25 сребрних медаља за ревносну службу.

Припадницима Министарства одбране и Војске Србије одликовања ће бити уручена на Дан Војске Србије, 23. априла 2016. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво