Велика прашина око најава о новом закону о трансплантацији

Најава да би у Србији ускоро могао да буде усвојен закон по коме бисмо сви били потенцијални даваоци органа изазвао је много негативних коментара. Статистика показује да су много веће шансе да нам током живота затреба трансплантација него да будемо давалац органа.

Да му крајем 2006. године у Грацу у Аустрији није урађена трансплантација срца, хирург Душан Шћепановић вероватно не би разговарао са нама, не би био борац за бољи програм трансплантације у Србији, али, оно најважније - пропустио би неке од најзначајнијих породичних тренутака.

"Не бих дочекао да моји синови дипломирају и постану доктори, не бих дочекао да их оженим, и не бих дочекао унуке. Погледајте шта бих све у животу пропустио да није било једне немачке породице која је одлучила да неком Душану Шћепановићу са брдовитог Балкана поклони срце сина јединца који је настрадао у саобраћајној несрећи", истиче хирург проф. др Душан Шћепановић.

Да је Србији неопходан закон по коме би сви грађани били потенцијални даваоци органа, осим оних који се упишу у регистар недавалаца, професор Шћепановић апелује уназад годинама.

"Суштина ствари је да неће нико никога да јури по улици да му узима органе. Прво, то је немогуће, то може да се уради само у болници и нигде више. Друго, то је нови живот", додаје Шћеповић.

Хрватска модел претпостављене сагласности има од 1998. године. Сада је то земља која има највише трансплантација у Европи и свету, у којој грађани најкраће чекају на спасоносни орган.

"Хрватска има четири и по милиона становника, две хиљаде и две стотине њих је изразило да се противи даривању органа. У пракси, уколико не нађемо особу да је у регистру, увек се приступа породици. Хрватск данас нема проблем, наши грађани су информисани о важности даривања органа. После смрти у готово 90 одсто случајева добије се сагласност породице", указује национални координатор за трансплантацију Хрватске Мирела Бушић.

Из Управе за биомедицину Министарства здравља најављују да би до половине године требало да буде усвојен нови Закон о трансплантацији органа, ткива и ћелија.

"Радне групе ће наредна четири месеца радити са експертима ЕУ и сви модели, да ли ће то бити претпостављена или информисана сагланост одлучиће радна група. Након јавне расправе иде скупштинска процедура", наводи др Ненад Милојичић из Управе за биомедицину.

До јавне расправе и податак да би у Србији чак 70 одсто грађана прихватило трансплантацију органа, међутим, проценат позитивних одговора на питање да ли бисмо били и давалац органа, дупло је мањи. А зашто је то тако, можда би свако од нас требало да се запита.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво