Уместо медијације грађани радије бирају судове за решавање спорова

У неким земљама више од 90 одсто спорова решава се вансудски, док медијација у Србији постоји тек неколико година. Иако је време за решавање спора знатно краће и поступак и до 10 пута јефтинији него пред судом, грађани медијацију ретко користе. У Србији има 267 лиценцираних медијатора, а решавају све спорове, од породичних, привредних, радних, имовинских. Од априла прошле године када је почела примена актуелног закона, медијацију је користило тек неколико стотина грађана.

Ко је померао међу и ко је коме узео део имања? Вишевековни проблем на овим посторима може се решавати мирно, ван суднице и у доброј атмосфери. Спор може да реши и суд, после најмање три године.

"Претпоставимо да на крају добијете тај спор и да суд натера вашег комшију да сруши ограду и да је помери два метра у своју међу и натера такође комшију да вам плати све своје трошкове, да ли сте ви заиста победили? У медијацији то двоје комшија би највероватније постигли неки договор који њима одговара", објашњава Блажо Недић из Националног удружења медијатора Србије.

Медијатор може да буде свако са завршеним факлутетом, без обзира на струку. Међу онима који већ раде тај посао су адвокати, социјални радници, психолози. Имају сталне обуке како да се спорови решавају, а поред осталог уче и вештину комуникације и управљање сукобима.

"На почетку је исто, људи су у сукобу и љути су свакако. Њихово прво излагање, оно што прво кажу потпуно је исто, говорили у судници или медијацији, одатле наступа медијатор и на један други начин комуницира, показује прво странама да разуме њихову позицију, њихов начин размишљања, а затим их полако усмерава да о проблему размишљају на други начин", каже психолог предавач Драгана Ћук Миланков.

Закон предвиђа да је најнижа тарифа 7.500 динара, али у удружењу наводе да у 80 одсто случајева медијатори раде без накнаде. Радни спорови се наплаћују у просеку око 13.000 динара, а привредни у зависности од вредности спора. Тако рецимо за решавање спора вредности 100.000 евра у суду би се за трошкове адвоката и судске таксе морало издвојити око 10.000 евра, код медијатора готово десет пута мање. Трошкове медијације деле све стране у поступку.

"Предност медијације је да се решава на једној до две сесије и из тог разлога је медијација много ефикаснија и јефтинија од судског спора. Медијација помаже странама у сукобу да поправе своје нарушене односе, а споразуми постигнути у медијацији добровољно се извршавају у преко 99 одсто случајева", истиче Ћук Миланков.

Списак лиценцираних медијатора налази се на сајту Министарства правде, а грађани сами бирају који ће им медијатор помоћи да реше спор. Медијација се базира на добровољности странака, и ако нису задвољне како решавање спора тече, у сваком тренутку могу напустити поступак и решење потражити на суду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво