У Србији потрошено више од пет милиона кутија антибиотика у 2015.

У Србији је у 2015. години потрошено око 5,1 милиона кутија антибиотика, а сваки дан на 1.000 становника њих 29 узима тај лек, што Србију сврстава у групу земаља које изразито нерационално користе антибиотике, рекао је државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић.

Берислав Векић је на отварању скупа о рационалној употреби антибиотика у Србији подсетио да је управо због нерационалног коришћења антибиотика то Министарство здравља у новембру прошле године покренуло кампању за рационалну употребу антибиотика, саопштило је то Министарство.

Векић је најавио израду националне стратегије и акционог плана о рационалној употреби антибиотика у складу са Стратешким акционим планом Светске здравствене организације за резистенцију на антибиотике за Европу, израду новог националног водича добре клиничке праксе за употребу антибиотика, јачање капацитета националних референтних лабораторија за етиолошку дијагнозу болничких инфекција.

Висок ниво резистенције, како је саопштено, забележен је код свих испитиваних врста бактерија у Србији, слично као и у земљама јужне и источне Европе, а према подацима о потрошњи антибиотика, Србија заузима високо место међу европским земљама.

Борба против отпорности на антибиотике представља је приоритет Светске здравствене организације, која подржава државе чланице да израде сопствене националне акционе планове за решавање отпорности на антибиотике, у складу са циљевима глобалног плана.

Дводневну радионицу о рационалној употреби антибиотика у Србији организовало је Министарство здравља у оквиру Кампање за рационалну употребу антибиотика, са циљем да се добију смернице за израду Националне стратегије контроле употребе антибиотика и антимикробне резистенције од стручњака који се сусрећу са овим проблемом у свакодневној пракси.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи