Хероина из Шекспирове

Старији за младе неретко кажу да су површни и незаинтересовани за туђу невољу. Стварност их, срећом, демантује. Осамнаестогодишња Београђенке већ годину дана део свог слободног времена посвећује младима у београдском Центару за смештај деце и омладине са тешкоћама у развоју.

Волонтерка Уна Радак каже када дође у Центар причају о разним стварима о девојкама момцима, мало раде, цртају и друже се.

"Радују се кад дођем, чим уђем на врата они одмах скачу грле ме", каже Радакова.

Осим што им помаже око бројева, писања и цртања, са њима дели тајне.

Уна је најмлађа волонтерка и помаже тиму стручњака - дефектолозима, вајарима, инжењерима, који кроз бројне радионице раде са овим људима.

"Ми смо овде као једна породица. Ми настојимо да се наша деца не осећају као да су у институцији већ да је ово њихов други дом. да су срећни задовољни и насмејани и да то схватају као другу кућу", каже Нада Мраковић, руководилац Центра за дневни боравак.

Заменица директора Центра за децу и омладину Јелена Гајић каже да центар остварује сарадњу са локалном самоправом и удружењима чиме се остварује и социјализација и инклузија особа ометених у развоју у друштвену средину.

Неке од активности којима се највише радују су одласци на базен, разна такмичења, позориште, биоскоп.

За крај дружења екипу РТС-а послужили су палачинкама које су направили сами. Док су их испраћали рекли су нам и своју највећу жељу - да им у посету дође неко свима драг Новааак Ђоковић!

Остали аутори: Вера Раичевић
број коментара 0 Пошаљи коментар